De forensische recherche onderzoekt het terrein aan de Noordweg in Biggekerke.
In samenwerking met
Omroep Zeeland
NOS NieuwsAangepast

OM wil tbs voor Zeeuw die schoonvader doodstak

Een 36-jarige man uit Middelburg die in september zijn schoonvader doodstak in Biggekerke, moet van het Openbaar Ministerie tbs met dwangverpleging krijgen. In de rechtbank vertelde verdachte Arie van den D. vanochtend dat hij eigenlijk zeven slachtoffers in het vizier had.

Op zijn lijst stonden zijn ex, zijn twee schoonouders, zijn schoonzus en haar drie kinderen. De man zag het als een "militaire missie voor God".

Van den D. trouwde in februari vorig jaar met een van de dochters van het 67-jarige slachtoffer Henk Cijsouw. Twee maanden ervoor hadden de geliefden elkaar ontmoet op een datingsite.

Volgens de verdachte zag zijn nieuwe schoonfamilie hem "niet zitten". De nabestaanden stelden dat Van den D. hun dochter en zus "isoleerde" en "lichamelijk en seksueel mishandelde".

Geëscaleerd

Na zeven maanden huwelijk zei zijn vrouw te willen scheiden. Een gesprek in hun echtelijke woning in Middelburg op 8 september, in bijzijn van zijn schoonouders, liep uit de hand. "Het escaleerde, werd grimmig en onaangenaam", aldus Van den D. Voor de deur ontstond een duw- en trekpartij.

Later die avond haalde zijn vrouw onder begeleiding van de politie spullen op. Zijn schoonmoeder zou hem "een fijne avond" hebben gewenst. Van den D.: "Die woorden voelde ik goed. Een soort tarten, uitdagen."

Online kerkdienst

De verdachte bedacht het plan na het horen van een kerkdienst, een paar dagen na de ruzie. Hij volgde die dienst online. Eerder had hij geprobeerd met zijn ex contact te krijgen, maar hij kwam erachter dat zijn nummer geblokkeerd was. Zijn ex woonde ondertussen bij haar ouders in Biggekerke.

De tekst van die dienst greep Van den D. aan, zo zei hij. In de preek zat de tekst "wie door het zwaard sterft is beter af" en een psalm met het getal zeven. Die woorden zou hij hebben betrokken op zijn eigen situatie, omdat scheiden voor de kerk ongepast was. Beide echtelieden zijn lid van de Gereformeerde Gemeenten in Nederland.

"Het waren de bouwstenen voor mijn plan dat een concreet doel kreeg. Ik ging naar Biggekerke om zeven slachtoffers te maken. Mijn emoties kregen een godsdienstig jasje."

Met het gevoel van een "militaire missie voor God" ging de man vervolgens wandelend naar het huis van zijn schoonouders waar zijn vrouw verbleef. Toen hij zijn schoonmoeder zag wegfietsen, rende hij op Cijsouw af en stak hem dood met 42 messteken, schrijft Omroep Zeeland.

De ex-vrouw van de verdachte stond op dat moment koffie te zetten en verschanste zich in de badkamer. De verdachte kwam achter haar aan en probeerde de deur in te trappen om haar ook van het leven te beroven. Dat mislukte. De politie moest de man uit de woning praten zodat hij kon worden aangehouden. Sinds die tijd zit hij vast.

Tijdens de zitting kwamen vandaag ook nabestaanden aan het woord, waaronder kinderen van Cijsouw. Een dochter zegt dat haar vader "lafhartig en mensonwaardig is omgebracht". Ze zei dat ze niet goed weet hoe verder te moeten met haar leven.

Advertentie via Ster.nl