NOS NieuwsAangepast

Revolutionaire Garde eist raketaanval op Iraakse stad Erbil op

De Koerdische stad Erbil in Noord-Irak is getroffen door twaalf ballistische raketten. De Revolutionaire Garde van buurland Iran heeft de aanval opgeëist. Volgens deze elite-eenheid waren een Amerikaanse legerbasis en twee Israëlische trainingscentra het doelwit van het bombardement. Er zijn voor zover bekend geen slachtoffers gevallen.

In een verklaring noemt de Revolutionaire Garde de raketaanval een vergeldingsactie. Enkele dagen geleden werden twee van hun strijders gedood bij een Israëlische operatie in de buurt van de Syrische hoofdstad Damascus.

Wraak

Iran is een bondgenoot van de Syrische president Assad en Israël beschouwt de aanwezigheid van Iraanse strijders in buurland Syrië als een bedreiging voor de staat Israël. Het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken veroordeelde de Israëlische aanval woensdag en zwoer wraak.

De raketaanval vond kort na middernacht lokale tijd plaats. Volgens Iraakse functionarissen zijn enkele raketten ingeslagen op het Amerikaanse consulaat in de stad, maar een Amerikaanse functionaris ontkent dat. In de buurt van het consulaat is er vooral materiële schade. Zo raakten de studio en redactieruimte van televisiezender Kurdistan24 beschadigd.

In het verleden waren Amerikaanse troepen die gestationeerd zijn op het internationale vliegveld van Erbil vaker doelwit van raketten en drones. De afgelopen tijd kwamen zulke aanvallen niet voor, tot vannacht. De vorige keer was in januari 2020. Iran nam toen wraak voor de liquidatie van het militaire kopstuk generaal Soleimani, die door een Amerikaanse drone om het leven werd gebracht.

Sinds begin vorig jaar is het Nederlandse leger ook aanwezig in Erbil. 175 militairen helpen met de beveiliging van het militaire deel van de internationale luchthaven van de Koerdische stad.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl