Russisch leger nadert Kiev, 'maar opmars zal traag blijven'
Satellietbeelden laten zien dat het Russische leger weer dichter bij Kiev is geraakt. De Oekraïense hoofdstad ligt nu binnen het bereik van artillerievuur, en woonwijken zouden al worden beschoten.
"We zien dat de voorspelde, gestage opmars van de Russische troepen nu langzaamaan gestalte krijgt", zegt bijzonder hoogleraar oorlogsstudies Frans Osinga in het NOS Radio 1 Journaal. "Maar dat betekent niet dat het nu heel snel zal gaan."
Om diverse redenen verwacht Osinga dat de slag om Kiev nog lang zal duren. Onder meer vanwege de logistiek en communicatieproblemen binnen het Russische leger, legt hij uit. Ook denkt de defensie-expert dat het Oekraïense leger de stad goed heeft voorbereid op een belegering, bijvoorbeeld met blokkades en boobytraps.
Met beelden van sociale meden laten we je zien hoe zwaar er gevochten wordt ten westen van Kiev.
Journalisten van CNN hoorden vannacht explosies in of nabij de hoofdstad. Of er ook daadwerkelijk explosies hebben plaatsgevonden, en waar dat precies was, is niet bekend. Een correspondent van de Amerikaanse nieuwszender beschrijft het geluid als "een non-stop salvo van alleen maar zware dreunen in de verte".
Osinga zegt dat de Russische luchtmacht van grote afstand raketten afvuurt op militaire doelen. Op die manier proberen de straaljagers, vliegtuigen en helikopters de luchtafweersystemen van Oekraïne te omzeilen.
Het Russische leger probeert zo veel mogelijk op afstand de vijand uit te schakelen, zegt ook generaal buiten dienst Mart de Kruif. "Er wordt heel veel grof geschut gebruikt en direct contact met het Oekraïense leger wordt vermeden." Vooral in Marioepol en Charkov is de verwoesting groot.
Volgens de BBC zijn in diverse steden in het hele land vannacht wederom luchtalarmen afgegaan. Dat gebeurde in Kiev, maar ook in onder meer Odessa, Charkov en Lviv.
Op deze twee kaarten zie je de ontwikkelingen in en rondom Kiev, en in de rest van het land:
Het feit dat er op zo veel verschillend plekken wordt gevochten, in het grootste land van Europa na Rusland, verklaart volgens Osinga deels waarom de Russische opmars trager gaat dan vooraf was verwacht. "Rusland moet zijn troepen steeds meer verdelen. Op een gegeven moment worden de aanvoerlijnen zo lang en de geïncasseerde schade zo groot, dat het voordeel van de aanvallende partij wegvalt."
'Lastig samenwerken'
Britse inlichtingen suggereren dat de Russische eenheden moeilijk samen kunnen werken. Dat is volgens Osinga een logisch gevolg van het verloop van deze oorlog. "Het zijn allemaal losse eenheden van zo'n duizend manschappen. Als daar een deel van wordt uitgeschakeld en er komt een ander team bij, dan is het lastig samenwerken."
Wie neemt de leiding, wat is de aanvalsprocedure - "zulke dingen vergen afstemming en tijd. Stel je voor dat Ajax en Feyenoord samen met met elkaar moeten spelen, met elk een half team."
Hoewel op diverse fronten hard wordt gevochten en heen en weer wordt geschoten, trekt de situatie in hoofdstad Kiev steeds meer de aandacht. De eerder genoemde CNN-correspondent zegt dat ze "overal in de stad" Oekraïense militairen ziet.
"Ze hebben verdedigingsposities langs alle hoofdwegen die naar de stad leiden. En ze hebben tankvallen geplaatst", zegt ze. "Zelfs als de Russische troepen in staat zijn om de stad te omsingelen, zal het nog steeds een heftige strijd worden om tot het centrum door te dringen."
Op satellietbeelden van gisteren bleek dat het enorme Russische konvooi dat sinds vorige week bij Kiev stond, is opgesplitst. Delen van het 60 kilometer lange konvooi staan nu rondom Kiev, waardoor de hoofdstad steeds verder omsingeld wordt.
Het konvooi stond eerder een paar dagen stil. Volgens kenners mogelijk vanwege logistieke problemen, zoals te weinig levensmiddelen, een gebrek aan brandstof en slecht onderhoud van het materieel.
Wat weten we eigenlijk van de staat van het Russische leger? Nieuwsuur maakte daarover deze video: