AFP
NOS Nieuws

India vuurt per ongeluk raket af op Pakistan

India heeft deze week per ongeluk een raket op Pakistan afgevuurd. Dat gebeurde woensdag al, maar werd vrijdag pas door India gemeld. Het incident werd veroorzaakt door een technische storing tijdens routineonderhoud, schrijft het ministerie van Defensie van India in een verklaring.

De raket stortte neer in de buurt van de Pakistaanse stad Mian Channu, zo'n 500 kilometer ten zuiden van hoofdstad Islamabad. Het projectiel vormde een gevaar voor passagiersvluchten, maar er zijn uiteindelijk geen gewonden gevallen.

Pakistan is er niet over te spreken dat het nieuws pas zo laat naar buiten is gekomen. "Het is zeer onverantwoord van India om ons niet onmiddellijk te informeren over ongewenste raketlanceringen", zegt de nationale veiligheidsadviseur van Pakistan. India zegt het ongeval "zeer te betreuren" en is opgelucht dat er niemand is omgekomen. Er wordt een onderzoek ingesteld.

Experts wijzen erop dat beide landen nucleaire wapens hebben en dat dit soort incidenten grote consequenties kunnen hebben.

Tussen India en Pakistan zijn al decennialang spanningen. Inzet is de betwiste grensregio Kashmir. Beide landen claimen het hele gebied, waar voornamelijk moslims wonen. Ze hebben er drie oorlogen over gevoerd, ook in 1999, toen beide landen al kernwapens hadden.

Meer over het conflict tussen India en Pakistan is te zien in deze video:

Dit is waarom er al 70 jaar strijd is om Kashmir

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl