De nucleaire installatie in het Iraanse Natanz
NOS Nieuws

EU-diplomaten: tekst Irandeal vrijwel klaar, overleg ligt nu stil

De onderhandelingen over een hernieuwd akkoord over het Iraanse nucleaire programma zijn stilgelegd. De tekst is praktisch klaar, maar door "externe factoren" moeten de gesprekken op pauze worden gezet, zei EU-buitenlandchef Josep Borrell. Hij weidde verder niet uit.

"We zijn er bijna", zei Enrique Mora, die namens de EU de onderhandelingen in Wenen in goede banen leidt. "De tekst is vrijwel af. Er wordt nog onderhandeld over voetnoten, zo ver zijn we dus al." Mora zei verder dat alle deelnemers duidelijk tot een compromis willen komen en dat ze een constructieve en positieve houding hebben.

Een woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei in reactie op Borrell dat hij denkt dat de gesprekspauze ruimte geeft om de laatste dingen af te handelen. "Geen enkele externe factor zal onze gezamenlijke wil beïnvloeden om tot een overeenkomst te komen."

Aangenomen wordt dat de spanningen tussen Rusland en de Verenigde Staten vanwege de oorlog in Oekraïne de onderhandelingen verstoren. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov zei afgelopen weekend dat hij garanties wil van de Amerikanen dat hun sancties niet de handel tussen Rusland en Iran zou treffen.

Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken van de VS zei gisteren dat dat Amerikaanse sancties tegen Rusland en de Irandeal niets met elkaar te maken hebben.

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Amir-Abdollahian zei gisteren op Twitter dat een overeenkomst mogelijk is "als de Amerikaanse kant realistisch is". Wat hij daarmee bedoelde, is onduidelijk.

Vorige week spraken de Europese onderhandelaars juist nog hun optimisme uit over het verloop van de onderhandelingen. De landen hopen dat internationale toezichthouders weer toegang krijgen tot de Iraanse nucleaire installaties en dat atoomwaakhond IAEA daar ook camera's mag hebben. Struikelblok was de eis van westerse landen dat Iran duidelijkheid verschaft over nucleair materiaal dat het land volgens hen heeft, maar nooit heeft opgegeven.

Het akkoord uit 2015 was bedoeld om te voorkomen dat Iran ooit kernwapens zou ontwikkelen, iets wat de Iraanse autoriteiten ook altijd hebben ontkend. Toenmalig president Trump van de VS trok zijn land in 2018 terug uit de deal, waarna ook Iran het akkoord opzegde.

Het afgelopen jaar hebben Iran, Rusland, China, Frankrijk, Duitsland en het VK, met de VS op afstand, onderhandeld over het opnieuw in werking laten treden van de kerndeal.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl