NOS Nieuws

Veiligheidsraad komt bijeen na Russische claim over biologische wapens

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties komt later vandaag bijeen, op verzoek van Rusland. Dat land beschuldigt de Verenigde Staten van "biologische militaire activiteiten in Oekraïne", zo maakte de Russische VN-gezant Dmitri Poljanski donderdagavond bekend via Twitter.

Eerder deze week uitte woordvoerder Maria Zacharova van het Russische ministerie voor Buitenlandse Zaken soortgelijke beschuldigingen, zonder daarbij concreet bewijs te leveren. Chinese diplomaten en staatsmedia namen daarna zulke beschuldigingen over.

Diplomaten melden dat de Veiligheidsraad vrijdag vanaf 16.00 uur Nederlandse tijd bijeen zal komen, om de beschuldigingen te bespreken. Perswoordvoerder Jen Psaki van het Witte Huis deed deze eerder al af als "belachelijk" en zei in een reactie dat "ze overduidelijk bedoeld zijn om de onterechte aanval op Oekraïne goed te praten".

Haar collega John Kirby van het Ministerie van Defensie sprak van "een hoop onzin". Volgens Psaki is de Russische regering mogelijk op zoek naar een excuus om zelf chemische of biologische wapens in te zetten in Oekraïne.

Een woordvoerder van de VN zei donderdag naar aanleiding van de Russische beschuldigingen dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), een VN-orgaan, "niet bekend is met activiteiten van de Oekraïense regering die internationale verdragen overtreden, op het gebied van chemische of biologische wapens".

'Vernietig uit voorzorg ziekteverwekkers in Oekraïne'

De WHO waarschuwde donderdagavond wel dat er mogelijk gevaarlijke virussen of andere ziekteverwekkers vrijkomen uit Oekraïense laboratoria, als gevolg van de oorlog. De WHO adviseert de Oekraïense regering daarom om uit voorzorg gevaarlijke ziekteverwekkers te vernietigen.

Net als veel andere landen heeft Oekraïne laboratoria waar infectieziektes worden bestudeerd, zoals recentelijk covid-19. De WHO benadrukt dat het gaat om wetenschappelijk onderzoek, in samenwerking met de VS, Europese Unie en de WHO zelf.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl