Karlsson baalt van een gemiste kans
NOS Voetbal

AZ keert dankzij scheidsrechter met lege handen terug van poolexpeditie

AZ keert met lege handen terug van het arctische avontuur in Noorwegen. In het plaatsje Bodø - dat net boven de poolcirkel ligt - bleek het stadion van stuntploeg FK Bodø/Glimt ook voor AZ een onneembare vesting: 2-1.

In goede vorm trok AZ noordwaarts. Thuis in de eredivisie zijn de Alkmaarders al sinds 7 november 2021 ongeslagen en hijgt het nummer drie Feyenoord in de nek. Vorige week kreeg het in de halve finale KNVB-beker tegen Ajax een mentaal tikje (0-2), maar werkte die teleurstelling zondag tegen NEC alweer weg.

Prettige houvast voor de Alkmaarders: het spel is prima. Het is onder meer te danken aan de onlangs weer in de voorselectie van Oranje opgenomen Jordy Clasie. Laat nou net Clasie de speler zijn die er donderdag niet bij was.

Noors sprookje

Nee, dan FK Bodø/Glimt. De Noorse stuntploeg uit een klein dorpje boven de poolcirkel leeft sinds enkele maanden in een sprookje. In oktober veegde het in eigen huis het AS Roma van José Mourinho met 6-1 van het veld. Eind februari rekende het in de tussenronde van de Conference League twee keer af met Celtic en kwam tegenover AZ.

Vooral de manier waarop de Noren zich plaatsten voor de achtste finale van de Conference League maakte indruk.

Dat de Noren kunnen en willen voetballen, lieten ze tegen AZ ondanks wat slordigheid opnieuw zien. Zelden een lange bal, altijd op zoek naar een fatsoenlijke opbouw. Maar de ploeg van Pascal Janssen - dat zulk voetbal wel herkent - kwam niet in grote problemen. AZ had iets meer de bal, schoot iets vaker op doel en kreeg de eerste reuzekans.

Aboukhlal schiet de 1-1 binnen

Na een klein half uur braaf positiespel van beide ploegen zette AZ-verdediger Pantelis Hatzidiakos met een boogballetje Vangelis Pavlidis oog in oog met Bodø-doelman Nikita Haikin, maar de Griekse spits mikte snoeihard op de paal.

Met een koel hoofd hielden de Noren zich vast aan hun strijdplan: blijven voetballen. Enkele minuten na de grote kans van Pavlidis schakelden de Noren plots een versnelling hoger. Na een strakke steekbal en harde voorzet kopte Amahl Pellegrino voor open doel de 1-0 binnen.

Arbitrale blunder

Na rust maakte het brave spel plaats voor iets meer lef. Even leek het of AZ meer druk ging zetten, maar heel overtuigend was het niet. AZ had moeite de aanvalsdrang in grote kansen om te zetten. Bodø/Glimt zakte ook niet in, bleef voetballen en kreeg na een klein uur de kans om de wedstrijd min of meer te beslissen.

Met een vlotte aanval kreeg dit keer Runar Espejord een niet te missen kans. Maar AZ-goalie Peter Vindahl Jensen stopte de inzet, waarna Dani de Wit zichzelf heldhaftig voor de rebound van Pellegrino gooide.

Verontwaardiging bij AZ-aanvoerder Wijndal

Twintig minuten voor tijd haalde een van AZ's aanvallen dan toch een keer het eindstation. Invaller Zakaria Aboukhlal plaatste de bal met binnenkant links zorgvuldig in de hoek na prima aangeven van Yukinari Sugawara: 1-1.

Punt gered, leek het. Maar in blessuretijd ging het toch nog helemaal mis voor de bezoekers. De tot dan toe heel behoorlijk fluitende scheidsrechter Nikola Dabanović schatte een uitstekend verdedigende ingreep van Hatzidiakos verkeerd in. Penalty. In de Conference League is er geen VAR die kan ingrijpen bij een arbitrale blunder. Spits Ola Solbakken bleef ijzig koel: 2-1.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl