NOS NieuwsAangepast

EU-leiders bespreken Oekraïens lidmaatschap, energieprijzen en sancties

  • EPA
    De EU-regeringsleiders in overleg in het paleis van Versailles

In de Franse stad Versailles zijn de 27 leiders van de EU-lidstaten bij elkaar voor een tweedaagse top. Het overleg gaat vooral over de oorlog in Oekraïne en de gevolgen daarvan.

Behalve de laatste ontwikkelingen op het strijdtoneel bespreken de leiders nieuwe sancties tegen Rusland, en de sterke prijsstijgingen door de oorlog. Hoog op de agenda staat ook de Oekraïense aanvraag voor het EU-lidmaatschap. Sommige EU-landen steunen die aanvraag, maar premier Rutte verzet zich ertegen. Ook de Duitse bondskanselier Scholz en de Franse president Macron waren voorafgaand aan de top terughoudend met toezeggingen.

Volgens Rutte klinkt de start van een toetredingsprocedure wel sympathiek, maar is het daar nu niet de tijd voor. Niet alleen voldoet Oekraïne nog niet aan de voorwaarden voor een EU-lidmaatschap, er zijn ook nog andere Europese landen die al veel langer in de wachtkamer zitten. Het zou het niet eerlijk zijn om Oekraïne nu voorrang te geven, vindt de Nederlandse premier.

Vanuit de zuidelijke EU-lidstaten als Griekenland klinkt ook de roep om op Europees niveau in te grijpen in de hoge energieprijzen. Ook de Belgische premier De Croo pleit daarvoor: hij wil een price cap, een maximumprijs voor gas om verdere prijsstijgingen te stoppen. Ook op dat punt ligt Rutte dwars.

De Nederlandse premier vindt een maximumprijs niet eerlijk ten overstaan van andere landen die gas produceren, legt correspondent Sander van Hoorn uit. "Landen als Qatar en de Verenigde Staten bijvoorbeeld, daarvan importeert de EU nu juist vloeibaar gas om minder afhankelijk te zijn van Russisch gas. Dan zeg je ook tegen die leveranciers dat je ze niet gaat betalen wat het waard is."

Geen besluit

Vanwege de onenigheid zal er waarschijnlijk geen besluit worden genomen over de maximumprijs, verwacht Van Hoorn. "Waarschijnlijk wordt er besloten om te onderzoeken wat de verschillende instrumenten zijn en wat de gevolgen daarvan zijn. De beslissing wordt daarmee dan uitgesteld."

Ook de enorme stroom vluchtelingen die vanuit Oekraïne de EU binnenkomt staat op de agenda in Versailles. Er ligt een conceptverklaring klaar voor de EU-leiders om de Europese Commissie op te roepen meer geld vrij te maken om lidstaten te helpen bij de opvang. "Dus waarschijnlijk gaat het die kant op."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl