NOS NieuwsAangepast

Kabinet wil laatste coronaregels per 23 maart afschaffen

Het kabinet wil aanstaande dinsdag besluiten om per woensdag 23 maart de laatste coronaregels af te schaffen. Inzet is dat alleen de basisadviezen, zoals handen wassen en hoesten in de elleboog, nog van kracht blijven en dat alleen in vliegtuigen nog een mondkapje moet worden gedragen, niet meer in het openbaar vervoer. Dat zeggen ingewijden tegen de NOS.

Het OMT moet er nog wel een advies over geven. Dat komt morgen bij elkaar.

Gevaccineerde reizigers die naar Nederland komen, hoeven dan ook geen PCR-test meer te doen. Ongevaccineerden nog wel, maar dat heeft te maken met Europese regels voor reizigers, net als de mondkapjes in vliegtuigen.

Op Utrecht Centraal werden er gemengde reacties gegeven op het afschaffen van de laatste coronaregels:

'Het is goed en slecht nieuws'

Thuiswerkadvies

Bij grote evenementen hoeft niemand meer getest te worden. Het advies om de helft van de tijd thuis te werken als dat kan, zou per aanstaande dinsdag al verdwijnen.

De basisadviezen blijven dus wel van kracht, maar dat zijn geen verplichtingen. Zo geldt nog steeds het advies om bij klachten te testen. Wie positief is, wordt geacht thuis te blijven in isolatie. Maar ook dat is een advies, net als het advies om in sommige gevallen in quarantaine te gaan als iemand in de directe omgeving corona heeft.

Het aantal coronabesmettingen loopt weliswaar weer op de laatste tijd, maar dat leidt niet tot grote problemen in de zorg.

Er komt dinsdag geen persconferentie. Het is bedoeling dat minister Kuipers van VWS een korte toelichting geeft na het kabinetsberaad.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl