David Bennett met chirurg Bartley Griffith
NOS Nieuws

Ontvanger eerste genetisch gemodificeerde varkenshart na twee maanden overleden

De man die als eerste ter wereld een genetisch gemodificeerd varkenshart ontving is na twee maanden overleden, meldt het University of Maryland Medical Center in Baltimore. In dat ziekenhuis werd de operatie in januari uitgevoerd. David Bennett is 57 geworden.

Bennett belandde in oktober vorig jaar in het ziekenhuis met een levensbedreigende hartaandoening. Hij kwam niet in aanmerking voor de transplantatie van een menselijk donorhart, omdat hij al te ernstig ziek was. In december kreeg hij de keuze om de experimentele ingreep te ondergaan. Bennett zelf zag het niet als een echte keuze: "Het was óf sterven óf deze transplantatie. Ik weet dat het een stap in het onbekende is, maar het was mijn laatste optie."

Na de ingreep waren Bennett en de artsen positief gestemd. Er waren geen directe tekenen dat Bennetts lichaam het hart af zou stoten. Volgens het ziekenhuis heeft het hart enkele weken naar behoren gefunctioneerd: "De patiënt kon tijd doorbrengen met zijn familie en fysieke therapie volgen om z'n kracht te herwinnen. Hij heeft de Super Bowl gekeken en had het er vaak over dat hij naar huis wilde, naar zijn hond Lucky."

Een paar dagen geleden ging Bennetts toestand alsnog snel achteruit. Al gauw was duidelijk dat hij zou komen te overlijden, zegt het ziekenhuis.

Bekijk hier beelden van de operatie in januari:

Voor het eerst een varkenshart in een mens getransplanteerd

Het ziekenhuis geeft geen gedetailleerde verklaring voor Bennetts plotselinge achteruitgang. Wel zegt het ziekenhuis: "Bennett is volledig geïnformeerd over de risico's van de ingreep en dat de ingreep experimenteel was met onbekende risico's en voordelen."

Organen van genetisch gemodificeerde dieren zijn een mogelijke oplossing voor het tekort aan organen van transplantatiepatiënten. "Als dit gaat werken, betekent het een eindeloze toevoer van organen voor patiënten", zei de directeur van het transplantatieprogramma voordat de operatie werd uitgevoerd.

Vorig jaar werd in New York ook al een nier van een gemodificeerd varken getransplanteerd. De patiënt die dat orgaan ontving, was echter al hersendood.

'Waardevolle inzichten'

De verwachtingen werden voorafgaand aan de operatie al getemperd door het ziekenhuis in Baltimore: "Dit soort gebeurtenissen kunnen in de pers behoorlijk opgeblazen worden, maar het is belangrijk om het in perspectief te plaatsen. Het duurt lang voordat een behandeling als deze volledig is uitontwikkeld."

Volgens het ziekenhuis heeft de operatie van Bennett "het onschatbare inzicht opgeleverd dat een hart van een genetisch gemodificeerd varken goed kan functioneren in het menselijk lichaam". Dit soort pioniersoperaties leveren "hopelijk waardevolle inzichten op voor transplantatieartsen om de uitkomsten te verbeteren".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl