Australië classificeert overstromingen als nationale noodsituatie
De Australische premier Scott Morrison zegt dat er sprake is van een nationale noodsituatie vanwege aanhoudende overstromingen in de deelstaten Queensland en New South Wales. De oostelijke deelstaten hebben al twee weken te maken met zware regenval. Tienduizenden Australiërs moesten hun huis uit door overstromingen en meer dan twintig mensen zijn om het leven gekomen.
Door de natuurramp als nationale noodsituatie te classificeren kan de federale overheid meer en sneller steun verlenen aan de getroffen regio's en burgers. Die mogelijkheid is ingevoerd na het natuurbrandseizoen 2019/2020, dat ook bekendstond als de Zwarte Zomer. Het is voor het eerst dat de Australische overheid er gebruik van maakt.
Morrison kondigde zijn besluit aan bij een bezoek in het getroffen Lismore, ten zuiden van Brisbane. Daar kwamen vier mensen om. Volgens Morrison is er sprake van een situatie die zich eens in de 500 jaar voordoet.
Bekijk hier beelden van de overstromingen:
Hij werd opgewacht door lokale demonstranten en klimaatactivisten. Morrison wordt verweten dat hij niet al eerder een nationale noodsituatie heeft uitgeroepen. Veel getroffenen moesten per boot gered worden door vrijwilligers en velen vroegen zich af waarom het leger niet eerder en op grotere schaal was ingezet.
Morrison bood zijn verontschuldigingen aan: "Elke federale regering zou zich verontschuldigen voor het gegeven dat je in dit soort situaties nooit genoeg hulp kunt bieden. Daarom bied ik mijn excuses aan."
Tegelijkertijd wees hij de kritiek van de hand: "Ik denk dat er altijd actie ondernomen moet worden door de gemeenschap zelf, want de gemeenschap is er al. We moeten realistisch zijn. We hebben niet de middelen dat het leger om de hoek klaarstaat bij elke natuurramp.
Er wordt op dit moment 4370 man defensiepersoneel ingezet, zegt Morrison. Ze hebben 82 helikoptervluchten uitgevoerd, waarbij 113 mensen zijn gered. Ook hebben ze voedsel gedropt in getroffen gebieden.