Vluchtelingen uit Oekraïne komen aan in Polen
NOS Nieuws

Nederlanders voor opvang Oekraïense vluchtelingen; meer vertrouwen in EU

Acht op de tien Nederlanders (78 procent) vinden dat Nederland vluchtelingen uit Oekraïne "ruimhartig moet opnemen". Dat blijkt uit een representatief onderzoek dat I&O Research deed onder 2132 Nederlanders in opdracht van de NOS.

Ter vergelijking wijst onderzoeker Peter Kanne van I&O Research op onderzoek dat zijn bureau eind 2020 deed. Toen vond 29 procent dat "Nederland meer vluchtelingen moet opvangen die nu in de vluchtelingenkampen in Griekenland zitten".

Uit het onderzoek blijkt ook dat Nederlanders vrij veel over hebben voor sancties en maatregelen die Oekraïne kunnen helpen, ook als ze dat geld kost. Zo wil ruim twee derde (68 procent) van het Russische gas af, ook als dat leidt tot hogere energieprijzen. En Rusland moet worden geboycot, ook als dat leidt tot economische schade (74 procent).

Alleen FvD'ers vinden Rusland niet verantwoordelijk

Een meerderheid (55 procent) vindt het acceptabel als er in Groningen weer naar gas wordt geboord. Groningers zelf denken daar minder makkelijk over, maar toch: 42 procent is het ermee eens, 31 procent is het ermee oneens, de rest is neutraal of weet het niet. Uit onderzoek van het Dagblad voor het Noorden bleek afgelopen weekeinde al dat veel Groningers bereid zijn de gaskraan weer open te draaien om minder afhankelijk te zijn van Russisch gas.

Vrijwel alle Nederlanders achten Rusland volledig of in sterke mate verantwoordelijk voor de oorlog, laat het onderzoek van I&O Research zien. De enige uitzondering vormen de kiezers van Forum voor Democratie, hoewel ook 52 procent van hen Rusland verantwoordelijk houdt.

Angst voor recessie

I&O Research meet bij 51 procent van de bevoking grote zorgen over de oorlog, terwijl nog eens 39 procent zich enige zorgen maakt; samen 90 procent. Hetzelfde percentage zegt de ontwikkelingen in Oekraïne op de voet te volgen.

Volgens onderzoeker Peter Kanne zijn er drie zaken waar Nederlanders zich vooral zorgen om maken. Er is medeleven met de slachtoffers van de oorlog, mensen zijn bang voor de consequenties voor de wereldorde (escalatie, Derde Wereldoorlog, nucleaire aanval) en er is beduchtheid voor de gevolgen voor Nederland zelf."

"In de laatste categorie", zegt Kanne, "gaat het onder meer om zorg over vluchtelingenstromen en om de dreiging van economische consequenties: stijgende gasprijzen, duurdere levensmiddelen, inflatie, recessie."

Meer vertrouwen in EU en overheid

De meeste Nederlanders waarderen de reactie van de Westerse landen op de oorlog. Bijna zeven op de tien (68 procent) staan achter de manier waarop het kabinet opereert, hoewel kiezers van de PVV en Forum voor Democratie daar anders over denken.

De tevredenheid met de EU is groter dan in eerder onderzoek van bijna twee jaar geleden. Waar 37 procent toen (zeer of tamelijk) tevreden was over de Unie en 43 procent niet erg of helemaal niet, is dat nu 49 versus 38 procent.

Ook het vertrouwen in de Nederlandse overheid is weer iets toegenomen. Nog altijd heeft een meerderheid van 53 procent geen of niet zoveel vertrouwen. 43 procent heeft wel vertrouwen in de overheid. In januari had nog 60 procent geen of weinig vertrouwen en 38 procent wel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl