Nils van der Poel en Irene Schouten zijn wereldkampioen allround
NOS Schaatsen

Olympisch koningskoppel nu ook wereldkampioen allround: 'Vak apart'

"Het is een vak apart om vier goede afstanden te rijden". Toch lukte het Irene Schouten en Nils van der Poel om in het Noorse Hamar voor het eerst in hun carrière wereldkampioen allround te worden. En dat ongeveer een maand na hun unieke prestaties op de lange afstanden tijdens de Olympische Spelen in Peking.

Schouten won op de Spelen goud op de 3.000 meter, 5.000 meter én op de massastart. "Ik weet dat ik snelle rondes kan rijden, maar ik dacht wel dat ik meer voor de lange afstanden was", aldus Schouten, die topfavoriete Miho Takagi versloeg in Hamar. "Ik beheers die korte afstanden niet zo goed, dus dat was heel moeilijk."

"Dit is ongelooflijk", was de eerste reactie van Van der Poel. "Ik kan het bijna niet geloven, ik had nooit gedacht dat ik een van deze jongens zou zijn. Ik ben geen allrounder, dus ik ging voor de lange afstanden. Nu is het toch gebeurd. Hier heb ik nooit van durven dromen."

Bekijk hieronder een reactie van Irene Schouten en Nils van der Poel na het winnen van de WK allround.

Van der Poel won in Peking de 5.000 en 10.000 meter en kondigde daarna zijn afscheid van de schaatssport aan. "Waarom stoppen? Na vandaag is die vraag wel moeilijker om te beantwoorden", aldus de kersverse wereldkampioen allround. "Ik denk dat ik zoek naar een groter avontuur..."

"Na de 1.500 meter was ik helemaal kapot", vertelde Schouten. "Ik ging maar vechten om niet te veel tijd te verliezen, maar ik kon bijna niet meer lopen. Hoe ga ik die 5.000 meter overleven, dacht ik? Het ging niet makkelijk. Ik wilde die titel zo graag en ik wist dat het mogelijk was als ik maar bleef vechten."

Schouten eindigde voor het eerst dit seizoen niet als eerste op een 5.000 meter. "Het was geen supergoede rit en ook geen supertijd. Dus ik baalde wel tijdens de rit, maar Miho en Antoinette halen het ook niet. Dan komt er een mooie uitslag uit."

Roest baalt van 'slecht' toernooi

Dat gold dan weer niet voor Patrick Roest, die achter Van der Poel genoegen moest nemen met de zilveren medaille en zijn vierde wereldtitel op rij aan zijn neus voorbij zag gaan. Het verschil op de 10.000 meter was uiteindelijk bijna 45 seconden.

"Eigenlijk heb ik gewoon een slecht toernooi gereden", aldus Roest. "Elke afstand was niet goed genoeg. Als Nils dan zo'n tijd rijdt, wordt het ook erg lastig voor mij. Mijn vorm is gewoon niet goed genoeg. Het zag er niet slecht uit, maar ik heb zoveel beter gereden hier. Deze tijden reed ik vijf jaar geleden ook al."

Bekijk hieronder de reacties van Patrick Roest, Antoinette de Jong en Merel Conijn.

Roest veroverde de allroundtitel in 2018, 2019 en 2020. "Ik ben vrij moe en ik voel me gewoon niet honderd procent", aldus de regerend Europees kampioen allround. "Na acht rondjes was het strijdend ten onder gaan. Het was gewoon niet genoeg om Nils van der Poel te verslaan."

Vinkje op lijst

Antoinette de Jong veroverde voor de vierde keer in haar carrière de bronzen medaille op een WK allround. "Daar ben ik heel blij mee, maar ik ben niet tevreden met die laatste afstand. Het ging niet makkelijk genoeg en dan wordt het echt vechten. Daar baal ik gewoon van. Als ik er sta, dan wil ik het goed doen."

Dat lukte Schouten uiteindelijk wel. "Ik dacht altijd dat allrounden alleen mogelijk was als ik erop zou trainen, maar nu is het ook gelukt", vertelde ze. "Dit kan ook weer van mijn lijst. Nu alleen de Elfstedentocht nog..."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl