NOS Nieuws

De mislukte evacuatie van Marioepol in beeld: 'Hoor je niet wat er gaande is?'

De evacuatie van burgers uit de belegerde Oekraïense havenstad Marioepol is mislukt. Volgens de Oekraïense autoriteiten bleef het Russische leger de stad bestoken met aanvallen; later kondigde Rusland formeel aan de aanvallen te hervatten.

Het extreemrechtse Azov-bataljon, dat actief is in de stad, heeft beelden gedeeld van de mislukte evacuatie. In Marioepol is al dagenlang geen elektriciteit, water en internet beschikbaar. In de video is onder andere een lange rij te zien, in de buurt van een supermarkt, bank en apotheek.

Op de beelden is de verwoesting van de stad te zien:

Evacuatie uit Marioepol mislukt: 'Wacht nog even, er zijn nu beschietingen'

Marioepol is van groot strategisch belang. Het is het laatste bolwerk aan de Zee van Azov dat nog niet onder controle van het Russische leger lijkt te staan. Wanneer de stad in handen van de Russen zou vallen, ontstaat er een directe landverbinding tussen de zelfverklaarde Volksrepubliek Donetsk en het geannexeerde schiereiland de Krim.

Met bijna een half miljoen inwoners is het de negende stad van Oekraïne.

Het Internationale Rode Kruis en het stadsbestuur zeggen in gesprek te blijven met zowel Rusland als Oekraïne over een nieuwe evacuatiepoging. De bevolking is gevraagd weer naar de schuilkelders te gaan en te wachten op een nieuwe aankondiging. De politie zal de mensen met luidsprekers informeren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl