NOS Wielrennen

Pogačar wint winderige, chaotische Strade Bianche na solo van 50 kilometer

Tadej Pogačar heeft na een solo van vijftig kilometer over de stoffige grindwegen van Toscane de Strade Bianche gewonnen. De tweevoudig Tourwinnaar was in een winderige en daardoor chaotische editie van de Italiaanse voorjaarsrace verreweg de sterkste. Alejandro Valverde werd tweede, Kasper Asgreen derde.

Bij afwezigheid van Mathieu van der Poel en Wout van Aert richtten alle ogen zich automatisch op de 29-jarige Julian Alaphilippe en de 23-jarige UAE-renner Pogačar. Een open race lag voor de hand, zeker toen ook Tom Pidcock zich afmeldde met een maagvirus.

Wind veroorzaakt grote valpartij

Dat het daadwerkelijk een open en chaotische race werd, was te danken aan het weer. Waar de vrouwen eerder op de dag onder prettige omstandigheden - volop zon, geen regen - door het Toscaanse heuvellandschap koersten, gooide op honderd kilometer van de streep een harde windvlaag alle strijdplannen van de mannen in de war.

Op een van de Toscaanse hoogvlakten blies een harde zijwind Alaphilippe die vooraan het peloton reed, bijna de berm in. Ternauwernood bleef hij in het zadel. Maar toen een Alpecin-renner na nog een windvlaag voor zijn neus onderuit gleed, kon Alaphilippe niet meer uitwijken. Met een lelijke tuimeling voorover zijn stuur landde de Franse favoriet vol op de rug in de akker.

Voor en achter de Fransman gingen renners onderuit. De wind kreeg volledig vat op het peloton en scheurde de groep uiteen. Wijdverspreid belandden renners in de berm.

  • AFP
    Alaphilippe tuimelt over zijn stuur de berm in
  • AFP
    Het peloton wordt uiteen gescheurd door harde zijwind

Door elkaar geschud bleef Alaphilippe lang stilstaan in de berm. Frummelend aan zijn fiets, draaiend aan de pedalen liep de achterstand op tot zo'n tweeënhalve minuut. In de achtervolging op het peloton vervulde Mikkel Frølich Honoré een belangrijke taak door zijn kopman terug af te leveren in het peloton.

Alaphilippe was niet de enige kanshebber die een achterstand moest goedmaken. Onder meer Valverde, Richard Carapaz en Matej Mohorič keken tegen een gaatje aan. Niet iedereen kwam terug. De groep uitgevallen kanshebbers na de valpartij groeide gestaag. Gianni Vermeersch, Tiesj Benoot en Michael Matthews stapten af. Niet veel later volgde Mohorič.

Op zeventig kilometer van de streep meldde Alaphilippe zich weer vooraan het peloton. Op zo'n vijftig kilometer van het schelpvormige Piazza del Campo in Siena werd een al vroeg op de dag vertrokken kopgroep (met daarin Taco van der Hoorn) teruggehaald.

Pogacar solo

Even bijkomen was er niet bij: met nog een kleine vijftig kilometer stoffige heuvels voor zijn wielen viel Pogačar aan. En hard ook. Alaphilippe kon niet volgen, niemand kon volgen en de Sloveen was er in zijn eentje vandoor. De tweevoudig winnaar van de Tour, die ook onderuit ging in de windcrash bouwde zijn voorsprong uit naar ruim anderhalve minuut.

Het peloton - onder leiding van de mannen van Alaphilippe - zette de jacht in op de solist vooraan, maar kwam niet echt dichterbij. Een groepje van vijf achtervolgers (Asgreen, Jhonatan Narváez, Quinn Simmons, Tim Wellens en Valverde) kreeg meer voor elkaar en naderde Pogačar tot op een minuut.

Uit dat groepje rook de Deen Asgreen nog een kans en hij kreeg daarbij wat hulp van de 41-jarige Valverde, maar het was tevergeefs. Niemand zag Pogačar meer terug.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl