De brandweer laat de Haagse loods uitbranden
In samenwerking met
Omroep West
NOS NieuwsAangepast

Meer dan honderd plezierjachten verwoest door brand in Den Haag

In Den Haag heeft vannacht een zeer grote brand gewoed. Een loods met meer dan honderd plezierjachten is volledig verwoest. De brandweer rukte met groot materieel uit, maar kon het pand en de boten niet meer redden.

"De verslagenheid onder de booteigenaren is echt enorm", zegt een politieagent op het terrein vanochtend bij Omroep West. "Het is voor veel mensen echt een levensdoel om zo'n boot te hebben. In één klap is alles weg."

Volgens de politie lagen er 116 plezierboten opgeslagen in de loods aan de Binckhorstlaan in Den Haag. De brand brak vannacht rond 02.30 uur uit door nog onbekende oorzaak. Er was ook sprake van explosies, volgens de brandweer veroorzaakt door opgeslagen gasflessen. Niemand raakte gewond. Wel werd een NL-Alert naar omwonenden verstuurd om te waarschuwen voor stankoverlast.

Bij daglicht is de schade goed zichtbaar:

  • Marofer
  • Marofer
  • Marofer
  • Marofer

Veel booteigenaren meldden zich al snel na het begin van de brand. Een deel verzamelt zich in een naastgelegen koffiehuis. "We hebben ons bootje net even kunnen zien", aldus een van hen. "Er is echt niets meer van over. De boot lag hier net een jaartje. Dan gebeurt dit. Het is zo zonde."

"Het is je vakantie, het is gewoon een tweede huis'", zegt een vrouw terwijl ze de jachtwerf verlaat. "Het is vreselijk dat zoiets kan gebeuren."

Nablussen

Op dat moment komt een man met zijn twee zoons aanrijden. "Kijk, daar ligt hij", zegt hij, terwijl hij naar de overkant van het water wijst waar de brandweer nog aan het nablussen is.

"Ik heb mijn bootje drie jaar geleden gekocht. Ik heb de afgelopen vijf maanden de hele boot geschuurd en ben constant bezig geweest met het overige onderhoud. Het grote doel was dat er na deze opknapbeurt nooit meer iets aan de boot zou hoeven te gebeuren. Tenminste niet zolang ik de boot nog heb". zegt hij. Om daar even later mismoedig aan toe te voegen: "Mijn hele levenswerk is één klap weg."

Advertentie via Ster.nl