NOS NieuwsAangepast

Wie zegt dat de wereld morgen vergaat?

Je hebt ze ongetwijfeld gezien op stations: de reclameborden die mensen in heel Nederland oproepen om 'sterk tot God te roepen.' En dat lijkt een verstandig plan, want morgen is het einde van de wereld. Althans, dat zegt de Amerikaanse predikant Harold Camping. Volgens hem keert Jezus Christus zaterdag terug op aarde en zal de wereld vergaan.

Camping heeft geen twijfel over de datum. Hij baseert zich op bewijzen in de Bijbel. Specifiek een aanwijzing in Genesis 7:10-11: "Toen de zeven dagen voorbij waren, kwam het water van de vloed over de aarde. In het zeshonderdste jaar van Noachs leven, op de zeventiende dag van de tweede maand, braken alle bronnen van de machtige oervloed open en werden de sluizen van de hemel opengezet." Volgens Camping staat één dag in de Bijbel gelijk aan 1000 jaar. De zeven dagen in Genesis staan daarom gelijk aan 7000 jaar. En morgen is het precies 7000 jaar, twee maanden en zeventien dagen geleden dat de zondvloed plaatsvond.

Die berekeningen zijn dus door Camping gemaakt, maar wie is deze man? Eerder voorspelde hij al het einde van de wereld op 6 september 1994, maar de zon kwam die dag gewoon op en het leven ging verder. Camping zei dat hij een fout in de berekening had gemaakt en belangrijke aanwijzingen in de Bijbel over het hoofd had gezien.

Family Radio De 89-jarige predikant is de oprichter van het christelijke radiostation Family Radio. Camping studeerde Civiele Techniek aan Berkeley, Californië en hij kwam uit een gezin dat lid was van de Christelijke Gereformeerde Kerk. Voordat hij zijn eigen radiostation begon, werkte hij in de bouwindustrie. In 1958 was de oprichting van Family Radio een feit, drie jaar later startte zijn eigen radioprogramma Open Forum dat tot op de dag van vandaag bestaat. In de live radiouitzending beantwoordt Camping vragen van luisteraars over bepaalde passages in de Bijbel.

Dankzij gulle giften heeft Campings imperium volgens de Britse krant The Independent een vermogen van meer dan 120 miljoen dollar opgebouwd. Dat geld heeft Camping gebruikt om de boodschap met behulp van billboards over de hele wereld te verspreiden. Ook heeft hij vijf campers ingezet die door Amerika rijden - Project Caravan - om mensen te waarschuwen voor het einde der tijden.

21 oktober Camping schat dat morgen ongeveer 2 procent van de wereldbevolking zal worden gespaard, de rest zal achterblijven in een soort hel op aarde. Hij zegt dat de Dag des oordeels zal beginnen met een aardbeving, waarna alle graven op aarde open zullen gaan en voor het oog van iedereen de uitverkorenen in de hemel worden opgenomen. De achterblijvers zullen het tot 21 oktober moeten uithouden, dan gaat de stekker écht uit het hele universum. Hoe laat dit allemaal zal gebeuren? Zes uur 's middags, ongeacht de tijdzone waar je in zit.

Camping heeft ongeveer dertig boeken geschreven, waarvan '1994?' over zijn eerdere voorspelling waarschijnlijk de bekendste is. In dat boek schreef hij dat hij toen niet zeker was van de datum, maar deze keer is het anders: "It's going to happen. De Bijbel, God, speelt geen spelletjes".

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl