1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
AFP
NOS Sport

Controversiële cricketlegende Warne (52) overleden: een van de beste bowlers ooit

Shane Warne is op 52-jarige leeftijd in zijn huis in Thailand overleden aan de gevolgen van een hartaanval. De Australiër wordt beschouwd als één van de beste bowlers aller tijden.

Met een fenomenale spinbowl in 1993 vestigde Warne zijn reputatie. Met zijn eerste bowl in Manchester tegen Engeland in de prestigieuze Ashes-serie zette Warne tegenstander Mike Gatting op het verkeerde been.

De effectvolle aanworp ging de geschiedenis in als de 'Ball of the Century'. Of gewoon 'That Ball'.

Hij speelde van 1992-2007 voor de nationale ploeg 145 testmatches en 194 eendaagse wedstrijden, waarbij hij in totaal 1.001 wickets nam. Alleen Muttiah Muralitharan uit Sri Lanka wist meer slagmensen van de tegenstander uit te gooien in testwedstrijden dan Warne (800 om 708).

Wereldkampioen

Als vice-aanvoerder werd Warne in 1999 wereldkampioen met de Australische cricketers. In de finale op het vermaarde Londense Lord's versloegen de Australiërs Pakistan in de finale.

AFP
Ruim 150.000 Australiërs kwamen in 1999 af op de huldiging van wereldkampioenen Shane Warne (rechts) en captain Steve Waugh.

Vier jaar later was Pakistan weer de tegenstander in de openingswedstrijd van het WK in Zuid-Afrika. Een dag voor dat duel werd echter bekend dat Warne bij een eerdere dopingtest positief was bevonden op het gebruik van een verboden vochtafdrijvend middel.

Warne werd voor een jaar geschorst, keerde terug in 2004 en nam na eind december 2006 op zijn hoogtepunt afscheid als international door de 'Ashes' te heroveren op de Engelsen.

Controverse

De flamboyante Warne, die vanaf zijn geboorte een blauw en een groen oog had, ging controverse niet uit de weg.

Aan het begin van zijn loopbaan, in 1995, raakte Warne samen met de Australische captain Steve Waugh betrokken bij een gokschandaal. Beiden bekenden informatie te hebben verstrekt aan een Indiase gokbaas, al ontkenden ze ooit wedstrijden te hebben beïnvloed.

Na zijn dopingschorsing werd de opvliegende bowler gestraft voor vulgair taalgebruik tijdens een wedstrijd, ongepast contact met een tegenstander en commentaar op de arbitrage.

EPA
Shane Warne en actrice Liz Hurley in 2013.

Ook het privéleven van Warne hield de gemoederen bezig. Zo liep zijn huwelijk op de klippen, nadat meerdere seksueel getinte berichten aan vrouwen in de media verschenen.

Daarna verloofde Warne zich met de Engelse actrice Elizabeth Hurley, een relatie die breed uitgemeten werd in de tabloids. Van een huwelijk kwam het niet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl