Veiligheidsregio's moeten met spoed elk duizend Oekraïners opvangen
Alle 25 Nederlandse veiligheidsregio's moeten met spoed op zoek naar duizenden opvangplekken voor Oekraïense vluchtelingen. Binnen twee weken moeten per veiligheidsregio minimaal duizend plekken beschikbaar zijn. Die plekken moeten binnen vijf dagen worden aangewezen.
Het kabinet wil dat elke veiligheidsregio's uiteindelijk 2000 plekken beschikbaar stelt. In de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond neemt de gemeente Rotterdam daarvan de helft, dus duizend plekken, voor zijn rekening. De stad heeft twee riviercruiseschepen gehuurd waar vluchtelingen worden opgevangen. Naar andere opvangplekken wordt nog gezocht.
Nederland bereidt zich voor op de komst van een grote groep vluchtelingen uit Oekraïne. De vluchtelingenorganisatie van de VN, de UNHCR, schatte op 3 maart dat meer dan een miljoen Oekraïners op de vlucht zijn geslagen. Het geschatte aantal neemt elke dag fors toe. In totaal wordt rekening gehouden met tussen de drie en zeven miljoen mensen.
Eerste vluchtelingen aangekomen
Tot nu toe waren er 200 opvangplekken beschikbaar in Amsterdam en daar komen op korte termijn zeker 200 plekken bij, laat de gemeente weten. Er zijn ook 800 plekken beschikbaar in een kazerne in het Gelderse Harskamp. De marechaussee verwijst iedereen die nu op Schiphol aankomt of bij de grens wordt aangetroffen naar deze locaties. Gemeenten die worden geconfronteerd met Oekraïense vluchtelingen moeten voor opvang van deze mensen zorgen.
De gemeente Groningen heeft nu voor 230 mensen plek gevonden in het Nescio Hotel in Haren. Dat was tot voor kort in gebruik als coronahotel door het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). In vier andere gemeenten in de Veiligheidsregio Groningen is plek gevonden voor nog eens 500 mensen. Gestreefd wordt om plekken te vinden die zoveel mogelijk privacy bieden, dus geen sporthallen.
In Waddinxveen ging vannacht de eerste gemeentelijke opvang open voor 50 Oekraïners die hier door mensen uit de gemeente zijn opgehaald. Zij verblijven daar in een sporthal en kunnen daar een week blijven. De vluchtelingen zijn opgehaald door Waddinxveners die een band hebben met het Oekraïense dorp Reya, dat onlangs werd gebombardeerd. Er wordt gezocht naar een plek waar de Oekraïners langer kunnen verblijven.
Oekraïense vluchtelingen komen aan in Waddinxveen:
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) vraagt de gemeenten dit soort opvanglocaties aan hen door te geven, zodat er zicht is op de aantallen. Inmiddels hebben meerdere gemeenten zich bij de VNG aangemeld om vluchtelingen op te vangen. Het gaat in ieder geval om Amsterdam, Den Haag, Ede, Eindhoven, Groningen, Haarlem, Oldambt, Stadskanaal, Wassenaar, Westerkwartier en Zaanstad.
De volgende stap is dus het openen van grootschalige opvanglocaties in heel Nederland, te runnen door de gemeenten. Op die manier moeten tienduizenden vluchtelingen kunnen worden opvangen. De plekken die de gemeenten beschikbaar stellen, tellen mee bij het aantal plaatsen dat de veiligheidsregio's op korte termijn moeten realiseren.
Oekraïners hoeven geen asiel aan te vragen in Nederland en mogen hier vrij naartoe reizen. De opvang wordt dan ook niet geregeld door het COA, maar door de veiligheidsregio's zelf. Desondanks hebben zich 252 mensen gemeld bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. Het COA zoekt zelf nog 7000 opvangplekken voor asielzoekers en heeft daarbij hulp nodig van de gemeenten.