Personeel in beschermende kleding aan het werk bij de ontmanteling van de centrale, eind vorig jaar
NOS Nieuws

Elektriciteitsbedrijf moet schadevergoeding betalen aan slachtoffers Fukushima

Het Japanse Hooggerechtshof heeft bepaald dat Tokyo Electric Power (Tepco) een schadevergoeding moet betalen aan de 3700 mensen wier leven volledig overhoop werd gehaald door de kernramp in Fukushima in 2011. Het is voor het eerst dat de hoogste Japanse rechtbank zo'n soort beslissing neemt.

Tepco moet in totaal 1,4 miljard yen betalen (ruim 10 miljoen euro). De benadeelden krijgen daarvan per persoon gemiddeld 380.000 yen (bijna 3000 euro), meldt de Japanse publieke zender NHK.

De kernramp in de centrale van Fukushima werd veroorzaakt door de gevolgen van een tsunami voor de kust van Japan. Door de vloedgolf raakte de stroomvoorziening van de koelsystemen van de reactoren buiten werking. Het gevolg was de ergste kernramp sinds Tsjernobyl:

Terugblik: kernramp Fukushima (2011)

Zo'n 470.000 bewoners rond de centrale werden geëvacueerd in de eerste dagen na de ramp. Tienduizenden van hen kunnen nog altijd niet terugkeren.

Tepco was door een lagere rechtbank al gesommeerd een schadevergoeding te betalen, maar het elektriciteitsbedrijf was daartegen in beroep gegaan. Het Hooggerechtshof heeft nu bepaald dat Tepco nalatig is geweest in het nemen van voorzorgsmaatregelen om de centrale te beschermen tegen een tsunami van een omvang zoals die van 2011.

Het Hooggerechtshof heeft zich nog niet uitgesproken over de rol van de Japanse overheid, waartegen ook rechtszaken lopen. Komende maand zal het Hof een hoorzitting houden om te bepalen in hoeverre ook bestuurders schuld dragen aan de kernramp. Lagere rechtbanken waren verdeeld over de vraag of de regering de ramp had kunnen voorzien.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl