Handbalsters zetten met overwinning op Duitsland grote stap richting EK

Handbalsters boeken ruime zege op Duitsland in EK-kwalificatie

De Nederlandse handbalsters hebben een grote stap gezet richting kwalificatie voor het EK, dat in november van dit jaar plaatsvindt. Dankzij een 31-25 overwinning op Duitsland, de nummer twee van de poule, heeft Oranje in de kwalificatiepoule nu drie punten meer dan de Duitsers.

Nadat de Europese Handbalbond EHF afgelopen week bekendmaakte dat de Russische en Belarussische clubs en landenteams voorlopig geschorst zijn, lijkt het erop dat de strijd om plaatsing voor het EK in de poule van Nederland nog maar tussen drie landen gaat. Belarus zit namelijk in dezelfde groep als Oranje en zal voorlopig geen wedstrijden spelen. Griekenland, het vierde land in de poule, is nog puntloos.

Oranje geeft voorsprong weg

Nederland speelde een wisselvallige eerste helft. Bij een 2-2 stand kwam Oranje goed weg - de Duitsers schoten de bal op de paal - en vervolgens bouwde het langzaam maar zeker een voorsprong van drie punten op. Mede dankzij een doelpunt van keepster Tess Wester, die de bal eerst knap redde en vervolgens de bal in het lege Duitse doel wierp, kwam Nederland op 6-3.

De Duitsers herpakten zich echter en kwamen razendsnel weer op gelijke hoogte. Een spannende strijd ontspon zich. Op slag van rust kon Loïs Abbingh Oranje via een strafworp op 11-11 zetten, maar ze miste. In de tegenaanval was het wel raak voor Duitsland, waardoor de ruststand 10-12 was.

In de tweede helft maakte Nederland de achterstand snel goed en werd er, net als in de eerste helft, een voorsprong opgebouwd. Dit keer gaf het sterk spelende Oranje die niet meer uit handen en liep het met een 31-25 overwinning van het veld af.

Eerste duel Johansson

Het duel met Duitsland was voor Per Johansson zijn eerste wedstrijd op de bank van het Nederlands team. De 53-jarige Zweed is de vervanger van interim-bondscoach Monique Tijsterman, die sinds het vertrek van de Fransman Emmanuel Mayonnade Oranje onder haar hoede had.

Per Johansson

Met Johansson heeft de Nederlandse handbalbond een ervaren hoofdtrainer aangetrokken. Van 2008 tot 2012 was hij al bondscoach van de Zweedse handbalsters. Het hoogtepunt met Zweden beleefde Johansson op het EK handbal in 2010, toen hij de finale verloor van Noorwegen.

In 2017 werd Johansson bondscoach van Montenegro, waarmee hij in 2019 vijfde eindigde op het WK, het toernooi dat Nederland destijds won. Op clubniveau is Johansson sinds het najaar van 2020 actief als hoofdcoach van het Russische Rostov Don, een topclub in Europa. Hij blijft ook daar actief en zal het dus combineren met zijn klus als bondscoach van Oranje.