In samenwerking met
Rijnmond
NOS NieuwsAangepast

Rotterdamse partijen doen aangifte van racistische stickers op posters

Onbekenden hebben in Rotterdam op verkiezingsposters van Denk, PvdA, GroenLinks en 50Plus stickers geplakt met de tekst 'White Lives Matter' en 'landverraders'. De vier partijen doen aangifte.

"Smakeloos, bedreigend en onacceptabel. Dit is 100 procent racisme", schrijft PvdA-lijsttrekker Richard Moti op Twitter. Hij spreekt van een onacceptabele actie van de rechts-extremistische White Lives Matter (WLM) beweging en doet aangifte. "Ik ben een man van kleur. Dit voelt bedreigend."

GroenLinks laat de bekladde borden en posters weghalen. "Walgelijk en onacceptabel, deze actie van WLM. Wij willen niet dat Rotterdammers geconfronteerd worden met racistische leuzen", schrijft lijsttrekker Judith Bokhove op Twitter. "Wij intensiveren onze campagne om extreemrechts geluid uit de raad en Rotterdam te weren!"

Denk-lijsttrekker Faouzi Achbar zegt dat de bekladdingen verder gaan dan vernieling. "Dit zijn neonazi-groepen die racistisch bezig zijn op straat in Rotterdam-Centrum. Dat moet klaar zijn." Ook Ellen Verkoelen van 50PLus doet aangifte, meldt de regionale omroep Rijnmond. "Dit heeft niets meer met politiek te maken. Dit is gewoon racisme en bedreiging."

De politie laat weten op de hoogte te zijn van de bekladdingen. Het is niet duidelijk wie achter WLM zitten. "We doen hier uiteraard zorgvuldig onderzoek naar."

Ook in andere gemeenten zijn verkiezingsposters beklad. Affiches in Haarlemmermeer zijn beklad met hakenkruizen en de tekst 'Heil Hitler', meldt NH Nieuws. Burgemeester Marianne Schuurmans doet namens de gemeente en de politieke partijen aangifte.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl