Grote overstromingen in de stad Lismore, in deelstaat New South Wales

Zware overstromingen in oosten Australië, zeker acht doden

In het oosten van Australië zijn zeker acht mensen omgekomen door overstromingen. Het gebied kampt al dagenlang met extreme regenval. In sommige gebieden viel in een dag tijd meer dan 300 millimeter regen.

In Brisbane, dat in de deelstaat Queensland ligt, zijn meer dan 15.000 huizen ondergelopen. Ook in New South Wales zijn huizen en wegen ondergelopen en auto's weggespoeld. Zeker 54.000 mensen zitten zonder stroom.

Bekijk hier hoe mensen te voet of in boten vluchten voor het hoge water bij Brisbane:

'We hebben uren tot onze oksels in het water gestaan'

Een man kwam om het leven toen hij zich zwemmend probeerde te bevrijden uit een auto die onder water was gelopen. In New South Wales overleed een man toen zijn auto door de stroom werd meegevoerd.

Records verbroken

Ook voor vandaag wordt nog veel regen verwacht langs de Australische oostkust. Onder meer in Brisbane kan dat tot nieuwe overstromingen leiden. Gisteren maande de premier van de deelstaat in een briefing de inwoners om niet de weg op te gaan als het niet nodig is.

De hevige regenval zorgt voor nieuwe records: in de buurt van Brisbane heeft het waterpeil in de plaatselijke rivier de hoogste stand bereikt sinds 1890.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl