NOS NieuwsAangepast

Eeuwen wachten op Einde der Tijden

"Niemand weet wanneer die dag en dat moment zullen aanbreken, ook de hemelse engelen en de Zoon niet, alleen de Vader weet het."

Het staat er zo duidelijk in de Bijbel. En toch proberen gelovigen al eeuwen te achterhalen wanneer de eindtijd zal aanbreken.

Zelfs Isaac Newton speurde de Bijbel af op aanwijzingen. Hoewel hij beroemd werd dankzij zijn wetenschappelijke werk, publiceerde hij meer teksten over het geloof. Newton kwam uiteindelijk tot de conclusie dat de wereld niet voor 2060 zou eindigen.

De Amerikaanse predikant Harold Camping heeft nu uitgerekend dat de Dag des Oordeels op 21 mei 2011 zal vallen, morgen dus, en waarschuwt de mensheid met reclameborden op NS-stations. Tot nu toe eindigden dit soort voorspellingen altijd in teleurstelling. En soms ook in geweld.

Götterdämmerung

De meeste religies kennen een eschatologie, een theorie over hoe de mensheid aan zijn einde zal komen. De Noorse Edda geeft een vrij gedetailleerd draaiboek voor de Götterdämmerung. Orthodoxe joden menen dat er vanaf 2240 een Messiaans Tijdperk aanbreekt vol vrede en broederschap. Het hindoeïsme zegt dat de wereld na elk eind weer opnieuw geschapen zal worden.

Het christelijke geloof leeft al bijna 2000 jaar in afwachting van de aanstaande wederkomst van Christus, gebaseerd op zijn belofte "Zie, ik kom spoedig". Het leven voor vervolgde christenen in Rome en uitgebuite horigen in de Middeleeuwen werd iets dragelijker met het idee dat alle ellende spoedig afgelopen kon zijn en de hemel wachtte.

Afwachten

Eeuw na eeuw voorspelden verschillende onheilsprofeten het komende einde der tijden. Dankzij massamedia wist de Amerikaanse predikant William Miller vele duizenden Amerikanen te overtuigen. Hij berekende op basis van het bijbelboek Daniël dat de aarde voor 21 maart 1844 aan zijn einde zou komen.

Duizenden gelovigen wachtten de dag in spanning af, sommigen gaven zelfs al hun wereldse bezittingen weg, maar er gebeurde niks. De hele episode ging de Amerikaanse geschiedenis in als The Great Disappointment.

Miller herzag zijn berekening en noemde latere data, maar veel volgelingen haakten af. Aanhangers die min of meer in zijn beweringen bleven geloven, vormden uiteindelijk de zevendedagadventisten, die nog altijd bestaan.

Bloedbad

Gevaarlijker wordt het als mensen denken zelfstandig het einde der tijden in werking te kunnen zetten. In november 1979 drongen gewapende krijgers de heiligste plek van de islam binnen, de Grote Moskee in Mekka, in de overtuiging dat hun leider de mehdi was.

De mehdi moet, samen met de teruggekeerde profeet Jezus, de aarde voorbereiden op de Dag des Oordeels. Dat alles zou vanuit de overgenomen moskee georkestreerd moeten worden.

De bezetting eindigde in een bloedbad toen de moskee bestormd werd. Meer dan 300 mensen, gijzelaars en terroristen, vonden de dood, onder wie de leider van de beweging.

Moord en zelfmoord

Ook de Japanse sekte Aum Shinrikyo ('absolute waarheid') meende de apocalyps te kunnen versnellen door terreuraanslagen. De groep verspreidde het dodelijke saringas in de metro van Tokio, waardoor twaalf forenzen omkwamen en honderden mensen ziek werden.

De leider van de beweging, Shoko Asahara, meende op deze manier de wereld klaar te kunnen maken voor de Derde Wereldoorlog, die de mensheid zou vernietigen, op Asahara en zijn volgelingen na. Hij werd ter dood veroordeeld voor de aanslag.

Ander sektes kozen voor suïcide om het einde te bespoedigen. Tientallen volgelingen van de Heaven's Gate pleegden zelfmoord toen de komeet Hale-Bopp de aarde passeerde. Ze dachten dat een ruimteschip in de staart van de komeet hen weg zou voeren voordat de aarde onbewoonbaar werd.

Maya's

Aanstaande zondag weten we of Camping gelijk heeft, of dat hij weer een rekenfoutje heeft gemaakt, zoals hem in 1994 al eens overkwam.

Mocht zondag de zon wel weer gewoon opkomen, dan is het misschien wachten op 21 december 2012. Dat is de datum waarop de Maya's volgens sommigen het einde van de wereld voorspelden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl