Middel X
NOS NieuwsAangepast

Verkoper Middel X opgepakt voor hulp bij 4 zelfmoorden

Een 74-jarige man uit Castricum is gisteravond opgepakt voor hulp bij zelfdoding. Hij zou via internet het zelfmoordpoeder Middel X aan meer dan 500 mensen hebben verkocht. Volgens de politie is de verdachte zo betrokken geweest bij zeker vier suïcides, maar meer gevallen worden niet uitgesloten.

De politie kwam de man op het spoor na een zelfdoding in Zeeland en een verdacht overlijdensgeval in Breda. Bij een van die personen werd een postpakket gevonden dat kon worden herleid naar hem.

Omdat de man volgens de politie een aanzienlijk bedrag verdiende aan de verkoop van het middel, wordt hij ook verdacht van witwassen.

Ernstige doodsstrijd

Middel X werd in 2017 door Coöperatie Laatste Wil (CLW) gepresenteerd als een humaan middel om het leven te beëindigen. De echte naam van het goedje, eigenlijk een conserveermiddel, wordt uit veiligheidsoverwegingen aan buitenstaanders niet bekendgemaakt.Critici waarschuwen dat Middel X niet zo humaan is als Laatste Wil voorspiegelt. "Het is vaak een ernstige doodsstrijd met veel kramp en pijn met verwondingen en braken", meldde psychotherapeut Ad Kerkhof, die suïcidale patiënten en hun nabestaanden begeleidt.

Mensen overlijden 30 minuten tot een uur nadat ze het middel ingenomen hebben. Een tegengif bestaat niet.

De coöperatie stopte vorig jaar met de zogenoemde huiskamerbijeenkomsten, nadat de organisatie aanwijzingen had gekregen dat na deze bijeenkomsten afspraken werden gemaakt over de aan- en verkoop van zelfmoordpoeder. CLW benadrukte bij dat besluit binnen de grenzen van de wet te willen blijven.

Vorig jaar september startte het OM een strafrechtelijk onderzoek naar de voorzitter van Laatste Wil naar aanleiding van "een aantal recente gevallen van zelfdoding". Het OM verdenkt hem onder meer van deelneming aan een criminele organisatie die het plegen of beramen van hulp bij zelfdoding als oogmerk heeft. Het onderzoek loopt nog.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl