ABN Amro heeft in het eerste kwartaal twee keer zoveel winst gemaakt als een jaar geleden.

Het bankconcern, waartoe ook de voormalige Fortis Bank behoort, verdiende in de eerste drie maanden van dit jaar 539 miljoen euro.

Volgens financieel topman Jan van Rutte is de bank het jaar prima begonnen. "Waar we zo blij mee zijn, is dat dit het resultaat is van zowel meer inkomsten als lagere kosten." ABN Amro hoefde onder meer minder geld te reserveren voor slechte leningen.

Crisis

Volgens Van Rutte is ABN Amro goed op weg met het integreren van Fortis in het bedrijf. Dat leidt vermoedelijk wel tot banenverlies, maar dat kan grotendeels worden opgevangen via natuurlijk verloop, denkt Van Rutte.

Vorig jaar werden ABN Amro en Fortis Bank Nederland ondergebracht in een nieuwe holding. De twee banken kwamen in 2008 tijdens de financiële crisis in handen van de overheid. Kantoren van Fortis kregen het logo van ABN Amro.

Dankzij de fusie van ABN Amro en Fortis kan de combinatie kosten besparen. "De lasten waren historisch hoog. We hebben ons volledig op de integratie van de twee banken gestort. Dat geeft besparingen doordat we efficiënter werken."

Staatsleningen

ABN Amro is gematigd optimistisch over de toekomst. Van Rutte ziet dat de inkomsten onder druk komen te staan door de stijgende rente. "We gaan er dan ook niet vanuit dat het jaarresultaat vier keer deze kwartaalwinst zal zijn."

De ABN Amro-groep loopt geen rechtstreeks risico door de Griekse financiële crisis. De bank heeft geen staatsleningen in Griekenland. Wel heeft ABN Amro 1,4 miljard euro in Griekenland uitstaan, gegarandeerd door de Griekse overheid.

STER reclame