ANP
NOS Nieuws

RIVM: daling omikron zet door, virus op alle fronten op de terugtocht

Op alle fronten is de impact van omikron aan het afnemen in Nederland. De afgelopen week rapporteerde het RIVM 301.144 positieve testen. Dat is 37 procent minder dan vorige week.

Steeds minder mensen laten zich testen. Vorige week bezochten een half miljoen mensen een teststraat van de GGD. Dat is 38 procent minder dan een week eerder. Het percentage van hen dat positief wordt getest is nog steeds hoog: 58 procent.

Bij de oudste leeftijdscategorieën nam het aantal positieve testen vorige week nog toe, maar inmiddels is ook daar een daling te zien. Het virus gaat nog het hardst rond bij twintigers.

NOS

Het R-getal, dat aangeeft hoeveel mensen besmet worden door één besmet persoon, is ook verder gedaald. Het meest recente reproductiegetal is van 7 februari en wordt geschat op 0,83. Dat betekent dat het virus afneemt. Dat komt doorat voldoende mensen zijn besmet of gevaccineerd.

Ziekenhuizen

Niet alleen in de teststraten, ook in de ziekenhuizen wordt het langzaam rustiger, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Vorige week dinsdag lagen er 1650 coronapatiënten in het ziekenhuis. Vandaag zijn dat er 1626.

Op de IC bleef de bezetting ongeveer gelijk. Daar liggen nu 171 patiënten. Sinds december, toen er meer dan 600 coronapatiënten op de IC lagen, is dat aantal heel geleidelijk afgenomen.

NOS

Niet alle patiënten die in het ziekenhuis positief worden getest liggen in het ziekenhuis vanwege corona.

Uit een analyse van stichting NICE (dat net als het LCPS ziekenhuisopnames registreert) blijkt dat afgelopen twee weken bij 31 procent van alle ziekenhuisopnames covid-19 niet de reden was dat iemand werd opgenomen. Bij de IC-opnames was dat 20 procent.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl