NOS NieuwsAangepast

NAVO laat Libische schepen zinken

De NAVO zegt dat het vannacht acht Libische oorlogsschepen tot zinken heeft gebracht. De schepen werden geraakt door raketten, afgevuurd door straaljagers. De aanvallen gebeurden in de havens van Tripoli, al-Khums en Sirte.

Het is niet duidelijk of er bij de aanval doden of gewonden zijn gevallen.

De actie is volgens de NAVO gerechtvaardigd, omdat de Libische marine de afgelopen twee weken steeds vaker werd ingezet tegen de burgerbevolking. Zo hinderde de marine het transport van hulpgoederen. Vorige maand werden er bijvoorbeeld mijnen in de haven van Misrata gelegd, waardoor een Rode Kruis-transport niet kon doorgaan.

Libië ontkent

Ook bedreigde de Libische marine NAVO-schepen. De NAVO zegt eerder onder meer een Libische boot te hebben aangetroffen, waarop een boobytrap met een ton aan explosieven werd gevonden. Het schip is opgeblazen.

Volgens de Libische regering is er niets waar van de claims van de NAVO. Slechts één van de getroffen schepen zou van de marine zijn en dat schip lag dan ook nog eens in een dok voor onderhoud.

Olietanker

Gisteren heeft de NAVO een olietanker tegengehouden die onderweg was naar Libië. De tanker had vermoedelijk 12.750 ton brandstof voor de regeringstroepen van Kadhafi aan boord.

Het schip, de YM Jupiter, vaart onder Maltese vlag. Het ligt nu voor anker in de Middellandse Zee.

Beelden Kadhafi

De Libische staatstelevisie heeft gisteren weer beelden laten zien van Muamar Kadhafi. De Libische leider was te zien bij een overleg met een afgezant die op bezoek was geweest in Moskou.

Vorige week deden geruchten de ronde dat Kadhafi gewond was geraakt bij een NAVO-bombardement. Die verhalen worden ontkracht door deze beelden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl