Een villawijk in Blaricum (foto uit 2019)
NOS NieuwsAangepast

Huizen werden gemiddeld halve ton duurder in 2021

Voor het eerst waren er vorig jaar gemeenten waar de huizen gemiddeld voor meer dan 1 miljoen euro werden verkocht. Dat blijkt uit de huizenprijzen per gemeente die het CBS en het Kadaster op een rij hebben gezet.

In Blaricum waren de verkoopprijzen met gemiddeld 1,067 miljoen euro het hoogst. Daarna volgde Bloemendaal met 1,008 miljoen euro. Deze twee Noord-Hollandse gemeenten waren de enige met een gemiddelde verkoopprijs boven een miljoen. In 2020 lag de gemiddelde prijs in die twee gemeenten nog rond de 850.000 euro.

Huizen zijn het goedkoopst in Pekela in Groningen: 200.000 euro gemiddeld. In 2020 was Pekela ook de goedkoopste gemeente, toen werd daar gemiddeld 164.000 euro voor een woning betaald.

De gemiddelde transactieprijs in heel Nederland was vorig jaar 387.000 euro. Dat is ruim een halve ton meer dan in het jaar ervoor. Van de tien duurste gemeenten lagen er zeven in Noord-Holland. Van de tien goedkoopste gemeenten waren er vier in de provincie Groningen en drie in Limburg.

Er waren ook nog twee gemeenten waar de gemiddelde verkoopprijs daalde: Veere in Zeeland en Ameland. Dat hoeft niet te betekenen dat huizen daar minder waard werden. Het kan ook zijn dat daar in 2020 bijvoorbeeld toevallig veel grote dure vrijstaande huizen zijn verkocht en in 2021 juist veel kleine, goedkope appartementen en dat daardoor de gemiddelde verkoopprijs omlaag ging.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl