Wateroverlast in Epe
NOS Nieuws

Nederlandse watersysteem vol, het regenwater kan nergens meer heen

De hevige regenval waarmee de recente stormen gepaard gingen, leidt in grote delen van het land tot wateroverlast. Op wegen en fietspaden liggen grote plassen, en in sommige delen van het land dreigt het water ook woningen binnen te dringen. Volgens de waterschappen kan veel regenwater nergens meer naartoe doordat het Nederlandse watersysteem vol zit.

Het Waterschap Vallei en Veluwe zegt dat in zijn gebied, dat uit een groot deel van Gelderland en het noorden van Utrecht bestaat, in een paar dagen net zo veel water is gevallen als anders in een maand. "Afgelopen weekend al 55 millimeter, terwijl er normaal in februari gemiddeld zo'n 60 millimeter valt. Nu zitten we op 105 en in sommige delen van ons gebied is zelfs 150 millimeter gevallen", zegt woordvoerder Marja Reijnders.

In de gemeente Epe is flinke overlast ontstaan door de regenval. Sommige weilanden staan zo vol water dat het uit de kluiten gewassen vijvers lijken. "Het water blijft staan doordat de grond verzadigd is. Die kan geen druppel meer opnemen", stelt de woordvoerder.

Vooral in Groningen, Drenthe en Gelderland was op veel plaatsen sprake van wateroverlast:

Op veel plekken hoog water na zware regenval: 'Dit heb ik nog nooit eerder gezien'

Om te voorkomen dat ook de huizen blank komen te staan heeft het waterschap zandzakken naar boerderijen gebracht in een poging het water buiten de deur te houden, meldt Omroep Gelderland.

Duikers

De stormen dragen ook op een andere manier bij aan de wateroverlast. De afgewaaide takken en omgevallen bomen zorgen voor verstoppingen in de waterwegen. Hierdoor wordt het water niet goed afgevoerd. Reijnders zegt dat er honderden meldingen bij het waterschap zijn gedaan over wateroverlast. Ze spreekt van 'topdrukte'.

Het Waterschap Vechtstromen, in de provincies Drenthe en Overijssel, probeert alle waterwegen vrij te maken door verstoppingen op te lossen. Het waterschap roept op melding te maken van plekken waar het water niet goed weg kan.

Je kunt eigenlijk niet zo veel doen, behalve zandzakken neerleggen, duikers vrijhouden en afwachten tot het water gezakt is.

Marja Reijnders, Waterschap Vallei en Veluwe

Komende dagen wordt nog meer regen verwacht, maar de piek lijkt bereikt. Het gevallen water wordt nu in hoog tempo weggepompt en afgevoerd. Het waterschap verwacht dat dit na twee of drie dagen gelukt is. De gemalen draaien op volle toeren en de stuwen staan open.

Tegen de wateroverlast kunnen mensen zelf niet zo veel doen, behalve zandzakken neerleggen of de duikers vrijhouden en wachten tot het water weer zakt.

Volgens Reijnders heeft het vele water ook een positieve kant. Op de Veluwe is het grondwaterpeil, dat na de afgelopen droge jaren erg gezakt was, zich aan het herstellen. "Dat is goed voor de natuur en de grondwatervoorraad."

Balgstuw meermaals opgeblazen

Niet overal leidt de hevige regenval van de afgelopen dagen tot problemen. Zo is er in Flevoland weinig wateroverlast. "We hebben alleen een paar meldingen uit Oosterwold gekregen over tuinen die onder water stonden", zegt woordvoerder Johan Pieters van Waterschap Zuiderzeeland. Dat komt volgens hem wel vaker voor in dat gebied.

De waterhuishouding in Flevoland is goed geregeld stelt Pieters, waardoor er nagenoeg nooit grote problemen ontstaan door hevige regenval. "Onze gemalen zijn hier goed op berekend. We hebben ze van te voren al extra laten draaien en binnen een dag of twee is het water weer naar het normale peil gezakt."

De balgstuw bij Ramspol tijdens een storm in 2015

In Enschede en Almelo zij wel problemen ontstaan. Beken, sloten en rivieren zijn buiten hun oevers getreden. "We doen wat we kunnen om ernstige wateroverlast te voorkomen. Maar het watersysteem zit vol", schrijft het Waterschap Vechtstromen op zijn website.

Gisteravond werd het Banisgemaal bij Almelo ingezet. Dat gebeurt alleen in uitzonderlijke omstandigheden. Dat geldt ook voor het openzetten van de Overijsselse stuw. Die gaat doorgaans maar één keer per jaar open. Maar in de afgelopen veertien dagen is hij al twee keer gebruikt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl