AFP
NOS NieuwsAangepast

Trump en zijn kinderen moeten getuigen in fraudezaak

Voormalig president Donald Trump en twee van zijn kinderen moeten van een rechter onder ede vragen beantwoorden over hun familiebedrijf. Trump en zijn zoon Donald jr. en dochter Ivanka moeten getuigen in het civiele onderzoek dat is ingesteld door de New Yorkse procureur-generaal Letitia James. Zij beschuldigt de Trump Organization van frauduleuze en misleidende praktijken.

James wil weten of Trumps vastgoedbedrijf heeft gesjoemeld met cijfers om zo onder meer een belastingvoordeel te krijgen. De Trump Organization zou de waarde van het eigen vastgoed hebben overdreven, waardoor ook meer geld kon worden geleend. De fraude zou hebben plaatsgevonden voordat Trump aantrad als president van de VS.

De rechtbank heeft nu bepaald dat procureur-generaal James het recht heeft om de Trumps te ondervragen vanwege "overvloedig bewijs van mogelijke financiële fraude". Ze hebben van de rechter drie weken de tijd gekregen om zich te melden voor ondervraging.

Trump ontkent

Donald Trump ontkent dat zijn bedrijf fraude heeft gepleegd en zal naar verwachting in beroep gaan tegen de beslissing van de rechter. Hij noemde het onderzoek van James eerder politiek gemotiveerd en een "heksenjacht".

Er loopt naast het civiele onderzoek ook een strafrechtelijk onderzoek naar de mogelijke fraude. De verklaringen die de Trumps straks gaan geven, zullen mogelijk ook in het strafrechtelijke onderzoek gebruikt worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl