In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS Nieuws

Hof zet streep door celstraf van man die ex van zijn vriendin doodstak

Een 36-jarige man die is veroordeeld voor het doodsteken van de ex-partner van zijn vriendin, is in hoger beroep ontslagen van rechtsvervolging. De rechtbank legde hem eerder acht jaar cel op, maar het gerechtshof vindt dat er sprake is van noodweer.

De man ging vorig jaar april samen met zijn vriendin naar het appartement van haar ex in Eindhoven. Naar eigen zeggen wilde hij met de man gaan praten. De ex wachtte de man echter op met een pistool en pepperspray.

Op de galerij van de portiekwoning van het slachtoffer ontstond een worsteling tussen beide mannen, waarbij het slachtoffer nog steeds het pistool in de hand had. De ander haalde een mes uit zijn jaszak en stak het slachtoffer in zijn hart. Hij overleed ter plekke. Het pistool bleek later nep te zijn, meldt Omroep Brabant.

'Vluchten geen optie'

De rechtbank oordeelde eerder dat de man de confrontatie opzocht en er bewust voor had gekozen om naar het slachtoffer toe te lopen terwijl die zijn wapen trok. Het hof is het daar niet mee eens: "Het was het slachtoffer dat gewapend op verdachte afkwam en niet andersom".

Verder stelt het hof dat er sprake was van noodweer. "Het slachtoffer trok immers een pistool én had een busje pepperspray in zijn hand." Volgens het hof was vluchten geen optie omdat het slachtoffer met een getrokken wapen op de man af kwam. "De enige manier waarop hij zich naar eigen zeggen kon verdedigen, was door het mes te trekken", schrijft het hof.

Het hof merkt daarbij op dat het hele voorval in korte tijd plaatsvond en de man weinig tijd had om na te denken.

Niet verder vervolgd

Nu het hof oordeelt dat er sprake is van noodweer, wordt de man ontslagen van alle rechtsvervolging. Dat houdt in dat het hof hem de steekpartij wel aanrekent, maar daarvoor geen straf oplegt. Daarmee vervalt ook de bijna 70.000 euro schadevergoeding die de nabestaanden hadden geëist.

Advertentie via Ster.nl