NOS Sport

Van der Velden volgt voorbeeld Peperkamp en gaat naar finale van de big air

De drie runs van Niek van der Velde

Snowboarder Niek van der Velden heeft zich geplaatst voor de finale van de big air. Melissa Peperkamp overleefde vannacht al de kwalificatie bij de vrouwen, waardoor er dinsdag twee Nederlanders om de medailles strijden op de big air.

De twaalf beste snowboarders plaatsten zich voor de finale. Van der Velden eindigde met een puntentotaal van 142.75 als elfde van de 29 deelnemers.

Gewaagde sprongen

Van der Velden scoorde 79 punten in de eerste run. Met een gedurfde switch backside triplecork 1620 en een redelijke landing maakte hij indruk op de jury.

Hieronder de eerste sprong van Van der Velden.

Van der Velden tijdens de kwalificatie van de big air

Zijn tweede sprong was al bijna even gewaagd, maar leverde wat minder op dan gehoopt: 60 punten.

Die sprong probeerde hij in een spannende laatste run te overtreffen. Dat moest ook wel, want Van der Velden leek even buiten de toptwaalf te gaan vallen.

De 21-jarige Brabander stelde de finale veilig met een sprong van 63.3 punten.

Revanche

Van der Velden nam zo sportieve revanche op zichzelf, nadat hij de finale van de slopestyle vorige week was misgelopen.

Vier jaar geleden zat het hem tijdens de Winterspelen in Pyeongchang ook al niet mee. Van der Velden, toen nog maar 17, kwam een dag voor zijn eerste run op een training ten val. Zijn olympische debuut bleef toen dus uit.

De vreugde was dan ook enorm toen Van der Velden zag dat zijn finaleplek veilig was. "Ik ben ontzettend blij. Dit heb ik te danken aan jarenlang werken. Nu komt het er op het goede moment uit."

Met het succes van Peperkamp en Van der Velden staat het snowboarden weer op de kaart. "Ik ben zo blij dat we Nederland hebben laten zien hoe sick snowboarden is."

De finale van de big air begint dinsdag om 06:45 uur. Sébastien Toutant zal zijn olympische titel dan overigens niet verdedigen.

De Canadees stond er in de kwalificatie na twee sprongen niet al te best voor en ging bij zijn derde lelijk onderuit bij de landing.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl