De Red Naomi, één van de duurste rozen dit jaar
NOS NieuwsAangepast

Valentijnsliefde is leuk, maar het mag niet te veel kosten

Wie vandaag een Valentijnsboeket koopt, is een stuk duurder uit dan vorig jaar. In een jaar tijd is een bos rozen 20 procent duurder geworden. De prijs voor snijbloemen als tulpen en anjers is zo'n 10 procent hoger, meldt Royal FloraHolland, de grootste bloemenveiling ter wereld.

De stijging wordt vooral veroorzaakt door de hoge gasprijs en de gebrekkige transportcapaciteit vanuit Afrika. "Die hoge gasprijzen hebben een tekort aan rozen veroorzaakt", zegt Hendrik Mostert, bloemeninkoper bij firma Van Beest: "Kwekers kunnen het zich niet veroorloven om even veel te stoken als voorheen."

Omdat Valentijnsdag in de winter valt, is het gebruik van gas om de kassen te verwarmen juist nodig. "Als het buiten koud is met weinig zon, zoals nu, groeit de bloem niet hard genoeg." Kwekers kunnen het zich volgens Mostert niet permitteren om al hun kassen te gebruiken. Daardoor is bij rozen het aanbod kleiner dan de vraag, die voor Valentijnsdag extra hoog is. Dat drijft de prijs op.

Normaal importeren inkopers in de winter ook veel rozen uit Afrika. Maar daar zit het volgende probleem: de transportproblemen die door corona zijn ontstaan zijn nog steeds niet opgelost. "Er komen veel minder vliegtuigen met rozen onze kant op dan de jaren hiervoor", beaamt Mostert. Daardoor loopt het tekort verder op.

Zowel de rozen uit Kenia, als de rozen uit de Nederlandse kassen, hebben ook flinke milieu-impact:

Er zijn grote verschillen tussen Nederlanders en consumenten uit andere landen, observeert Stefan van Vuuren, commercieel directeur bij kwekerij Porta Nova. "Het overgrote deel van onze bloemen gaat de grens over naar Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland of Italië. Slechts vijf procent van onze rozen blijft in Nederland."

De Nederlandse zuinigheid verklaart volgens Van Vuuren het verschil. "Een Nederlander kiest sneller voor een goedkoper boeket met tulpen, terwijl een trotse Italiaan liever een mooi boeket rode rozen koopt. Ook als dat meer kost". Daar staat tegenover dat Nederlandse consumenten vaker bloemen kopen.

Daarbij zijn het vooral mannen die rode rozen kopen, ziet Roos van de Kooij, medewerker van bloemenwinkel Van Beest in Amersfoort. "Vrouwen kopen weer andere bloemen, met zachtere tinten." Zelf is ze geen fan van de rode roos. "Rood spreekt me niet aan, maar wit vind ik prachtig. Bloemen zijn erg persoonlijk."

Veel liefde

In aanloop naar Valentijnsdag worden elk jaar ongeveer 150 miljoen rozen verhandeld via Royal FloraHolland.

Of de hoge prijzen Nederlanders dit jaar afschrikken moet nog blijken, zegt bloeminkoper Hendrik Mostert. "Ondanks een hoop negativiteit is er veel liefde in dit land. Ik denk dat toch veel mensen dat gaan uiten door een bloemetje aan elkaar te geven."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl