Luuk de Jong redt punt voor Barcelona in verhitte derby met Espanyol

Luuk de Jong heeft maar weer eens zijn rol als pinchhitter bij Barcelona extra glans gegeven door in de derby met Espanyol diep in blessuretijd de gelijkmaker binnen te koppen.

Dankzij het 2-2 gelijkspel is Barcelona nu 24 derby's met Espanyol ongeslagen, een record in de Spaanse competitie.

Luuk de Jong maakte in de 96ste minuut de 2-2

Met Frenkie de Jong in de basis, Luuk de Jong op de bank en de geblesseerde en jarige Memphis Depay niet bij de selectie, begon Barcelona voortvarend. Al na een minuut en zestien seconden spelen lag de bal in het net.

Jordi Alba slingerde de bal bij de eerste de beste aanval van Barcelona het strafschopgebied in, waarna de geheel vrijstaande Pedri bij de tweede paal alleen nog maar hoefde binnen te tikken.

Daarna bleven de beste kansen voor Barcelona. Eerst was het winteraankoop Adama Traoré die met een kiezelhard schot de vuisten van keeper Diego López vond. Niet lang daarna kopte Ferran Torres van dichtbij net over.

Espanyol bijt van zich af

Espanyol liet zich niet van de wijs brengen en enkele minuten later kwam het op gelijke hoogte. Kind van de club Sergio Darder, de middenvelder speelde er in zijn jeugdjaren, krulde op fraaie wijze de 1-1 binnen.

Barcelona, dat minstens gelijk moest spelen om nummer vier Atlético weer te kunnen passeren op de ranglijst, leek tien minuten na rust op voorsprong te komen. De treffer van Gavi ging echter niet door omdat De Jong de bal in buitenspelpositie tegen zich aan gespeeld had gekregen.

Espanyol viert de 1-1 van Sergi Darder (links)

Tonny Vilhena, die bij Espanyol een basisplaats had, werd na een uur gewisseld. Nog warm op de bank van zijn inspanningen zag hij zijn ploeg op voorsprong komen tegen de grote broer.

Een diepe bal van Darder werd compleet verkeerd ingeschat door Barça-verdediger Eric García waarna topscorer van de club, Raúl de Tomás, de bal schitterend op de borst aannam om vervolgens beheerst af te ronden.

Daarmee nam De Tomás wraak voor zijn gemiste kansen bij het debuut van Xavi als trainer van Barcelona in november. Toen raakte de spits nog twee keer de paal en won Barcelona dankzij een benutte strafschop van Depay met 1-0.

Om de 2-2 te forceren bracht Xavi, nadat hij ook al Pierre-Emerick Aubameyang had laten invallen, Luuk de Jong in de 89ste minuut binnen de lijnen. Een minuut later kopte de Nederlander een voorzet net over, maar vlak voor het einde van de blessuretijd was het wel raak.

Traoré bracht de bal in de zestien waarna De Jong met een perfect geraakte kopbal de 2-2 liet aantekenen. Op dat moment speelden beide ploegen al met een man minder na rode kaarten voor Gerard Pique en Nicolás Ribaudo die het met elkaar aan de stok kregen.

Dankzij het punt staat Barcelona vierde in de competitie op vijftien punten van koploper Real Madrid.