NOS NieuwsAangepast

Politie Parijs zet traangas in tegen demonstranten 'vrijheidskonvooi'

De Franse politie heeft traangas afgevuurd op demonstranten die protesteren tegen de coronamaatregelen. Auto's, campers, trucks en andere voertuigen van het zogenoemde vrijheidskonvooi probeerden het verkeer rond de Arc de Triomphe en de Champs Elysées stil te leggen.

Eerder probeerde de politie de voertuigen tegen te houden om de stad binnen te komen. Volgens persbureau Reuters werden ongeveer vijfhonderd voertuigen tegengehouden. De voertuigen werden gestopt bij drie toegangswegen naar de hoofdstad. Er zijn meer dan 200 bekeuringen uitgedeeld.

Een deel van de voertuigen wist de blokkades te ontwijken en de weg naar de Arc de Triomphe te vinden. De politie beval de demonstranten om weg te gaan. De bestuurders van de voertuigen reden rond met vlaggen en toeterden naar de politie.

Kijk hier naar beelden van de schermutselingen en de betogers bij de Arc de Triomphe:

Traangas tegen betogers Parijs

Vanuit meerdere delen in Frankrijk waren konvooien onderweg naar Parijs. Het gaat om enkele duizenden voertuigen, maar mogelijk sluiten nog meer mensen zich aan bij de stoeten. Sinds woensdag zijn ze onderweg. Veel van de demonstranten waren gisteravond al in de buurt van Parijs en hebben gelogeerd op parkeerterreinen.

In en rondom de hoofdstad zijn duizenden politieagenten ingezet om de groepen te weren uit de binnenstad. In Parijs staan tientallen gepantserde voertuigen die het konvooi op afstand moeten houden.

Op de ringweg rond Parijs controleren agenten auto's die de stad in willen:

Politie Parijs controleert auto's op Boulevard Périphérique

De Franse regering kondigde aan hard op te treden tegen demonstranten die de binnenstad willen bereiken met hun voertuigen. Ze kunnen hoge boetes verwachten, hun rijbewijs kan jarenlang worden ingetrokken en zij riskeren celstraffen.

Deel betogers wil naar Brussel

Een deel van de demonstrerende chauffeurs zou het verkeer in de hoofdstad in het weekend willen blokkeren. Ook willen zij maandag naar Brussel rijden om het protest daar voort te zetten. De Belgische en Brusselse overheden hebben het konvooi verboden en zijn van plan om grenscontroles uit te voeren.

De groep liet zich inspireren door de demonstrerende truckers in Canada. Ze demonstreren tegen de coronamaatregelen van de Franse regering, maar het protest wordt ook gebruikt om andere onvrede te uiten. Zo zijn er ook actievoerders aanwezig die al meededen met de Gele-Hesjesprotesten. Die begonnen na onvrede over de brandstofbelastingen, maar groeiden ook uit tot een algeheel protest tegen de Franse regering.

Ook in Nederland demonstreert een groep mensen in een konvooi tegen het coronabeleid. Zij zijn in Den Haag en blokkeren onder meer het Binnenhof.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl