Premier Rutte bezocht het land begin februari voor een werkbezoek
NOS NieuwsAangepast

Landen roepen burgers op Oekraïne te verlaten, Nederlands advies ongewijzigd

Steeds meer landen roepen hun burgers in Oekraïne op het land zo snel mogelijk te verlaten. Het dringende advies houdt verband met de hoog opgelopen spanningen rond de Russische troepenmacht aan de grens met Oekraïne.

Volgens de VS kan Rusland sneller dan verwacht het buurland binnenvallen. Daarmee zou niet worden gewacht op het einde van de Winterspelen in China; op basis van nieuwe inlichtingen zei het Witte Huis vanavond dat Rusland binnen een week over kan gaan tot een offensief.

Het Verenigd Koninkrijk, Estland, Letland en Noorwegen kwamen in de loop van de dag in actie: deze landen gaven ofwel een negatief reisadvies af voor Oekraïne of riepen hun landgenoten op het gebied op korte termijn te verlaten.

Ook Zuid-Koreanen en Japanners worden door hun regering dringend aangeraden uit Oekraïne te vertrekken. Israël gaat nog niet zo ver, maar is wel begonnen met de evacuatie van familieleden van het ambassadepersoneel in Kiev. Alle overige Israëliërs krijgen het advies niet naar Oekraïne te reizen.

Geen evacuatie voor Nederlanders

Als de situatie escaleert, zal de Nederlandse overheid niet overgaan tot de evacuatie van Nederlanders. Dat zei ambassadeur Jennes de Mol vandaag in een digitale informatiebijeenkomst voor landgenoten in Oekraïne. Ongeveer vijftig mensen deden mee aan de online bijeenkomst.

Het land verlaten doen we alleen als de kogels ons om de oren vliegen.

Nederlander Arenda Vasyhenko Van de Ree

Mensen die in Oekraïne blijven, doen dat op eigen risico, benadrukte De Mol. "Is uw verblijf hier echt noodzakelijk? Zo niet: overweeg dan om nu al te vertrekken." Voor Nederlanders die het land uit willen, komt er een extra steunpunt in Lviv, in het westen van het land.

De Nederlandse Arenda Vasyhenko Van de Ree nam deel aan de online bijeenkomst. Ze woont in Drovary, op zo'n tien kilometer van Kiev. Voor haar is het land verlaten geen optie, omdat ze meedoet aan een schoolproject waarbij mensen met speciale behoeften les krijgen.

Allerlaatste optie

"Die mensen hebben mij nodig, en ik zal er voor ze zijn. Het land verlaten doen we alleen als de kogels ons om de oren vliegen en er echt geen andere optie is." Ook andere Nederlanders die in Oekraïne wonen zeggen tegen de NOS dat ze voorlopig niet van plan zijn om te vertrekken.

Eerder vandaag meldden BNR en het AD dat de ambassadeur Nederlanders zelfs dringend geadviseerd heeft het land zo snel mogelijk te verlaten als hun aanwezigheid niet essentieel is. Een woordvoerder van Buitenlandse Zaken ontkent echter dat het zo stellig is gezegd en benadrukt dat het reisadvies voor Oekraïne niet is aangescherpt.

Code oranje

Op dit moment geldt voor heel Oekraïne code oranje, wat betekent dat reizen naar het land wordt afgeraden en dat iedereen die er niet hoeft te zijn het advies krijgt om te vertrekken. Voor de 10 kilometer brede strook langs de grens met Rusland en Belarus en voor de gebieden Donetsk, Loegansk en de Krim geldt een volledig negatief (rood) reisadvies. Daar is het volgens de regering te gevaarlijk om te reizen of er te verblijven.

Tijdens de bijeenkomst kregen de Nederlanders ook te horen dat er een steunpunt wordt opgetuigd in Lviv. De locatie zal fungeren als een trefpunt waar Nederlanders die het land willen verlaten onder meer nooddocumenten kunnen halen en andere hulp kunnen krijgen.

Buitenlandse Zaken zegt dat het steunpunt geen vervanging is voor de ambassade in Kiev en dat er geen sprake van is dat die zal sluiten. "Maar mochten Nederlanders in de problemen komen, dan kunnen ze voortaan ook in Lviv terecht."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl