NOS Schaatsen

Hendriks countert uitspraken Van der Poel: 'Olympisch kampioen onwaardig'

Hendriks haalt uit naar Van der Poel: 'Olympisch kampioen onwaardig'

"De uitspraken van Nils van der Poel zijn een olympisch kampioen onwaardig." Met die woorden wil technisch directeur Maurits Hendriks van NOC*NSF korte metten maken met de aantijgingen van de Zweedse schaatser die stelt dat de Nederlanders door middel van een 'ijslobby' invloed uitoefenen op de ijsmeester in Peking.

"Het zijn woorden waar wij ons ver van distantiëren", zegt Hendriks, die niet snapt waar Van der Poel zich druk om maakt. "Het meten van de ijstemperatuur gebeurt al twintig jaar. En iedereen die vaker op een schaatsbaan komt ziet dat alle landen contact hebben met de ijsmeester."

'Corruptie'

Van der Poel, die zondag goud veroverde op de 5 kilometer en ook geldt als grote favoriet op de 10 kilometer, plaatste zijn aanval op de KNSB en TeamNL na een artikel op schaatsen.nl.

Daarin was te lezen dat bewegingswetenschapper Sander van Ginkel geregeld contact heeft met de man die verantwoordelijk is voor de kwaliteit van het ijs in Peking. "Dit is corruptie", foeterde Van der Poel, die ook sprak over de grootste schande ooit in de schaatssport.

In het bewuste artikel zegt Van Ginkel over zijn gesprekken met de ijsmeester dat hij "zeker de eerste dagen het idee had dat het effect sorteerde".

'Artikel was niet handig'

"De teksten in dat artikel zijn niet zo handig", vindt Hendriks. "Die geven ruimte tot allerlei speculaties. Maar het was fijn geweest als de Zweden dan even contact met ons hadden opgenomen. Dan hadden we rustig kunnen uitleggen wat er werkelijk aan de orde is."

Het is wat de technisch directeur betreft totaal niet aan de orde om de werkwijze aan te passen. "Uiteraard moet Van Ginkel zijn werk blijven doen. Hij verzamelt essentiële informatie voor onze schaatsers. Dat doet hij in alle openheid."

"En uiteindelijk gaat er maar één iemand over de samenstelling van het ijs. En dat is de ISU. Daar heeft verder niemand invloed op. Dus ook Nederland niet."

Bekijk hier de uitspraken van Nils van der Poel:

Van der Poel spreekt schande van Nederlandse ijslobby: 'Dit is corruptie, een gruweldaad'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl