Exterieur van omroepen BNN, Vara, VPRO en NTR op het Hilversumse Media Park
NOS NieuwsAangepast

VPRO trekt muziekdocumentaire terug na tweet over grensoverschrijdend gedrag

De VPRO trekt de achtdelige muziekdocumentaire Villa da Musica terug naar aanleiding van een tweet over grensoverschrijdend gedrag van een leidinggevende die meewerkte aan het programma. De tweet is afkomstig van een toenmalig redacteur/presentatrice, meldt de omroep. Het gedrag dateert van tientallen jaren geleden.

"In de tweet geeft zij aan het ongepast te vinden dat 3voor12 de komende weken op NPO 2 extra het werk eert van een man die zijn positie als leidinggevende in die periode bij de VPRO misbruikte", staat in een persverklaring. De omroep zegt een gesprek te hebben gehad met de oud-redacteur en daarop te hebben besloten de serie niet uit te zenden. "Mede omdat de desbetreffende eindredacteur een prominente rol in de nieuwe serie heeft", zo staat te lezen.

Villamedia, vakblad voor de journalistiek, meldt dat het gaat om een tweet waarin onder meer staat: "Fijn dat 3voor12 zich keert tegen seksueel wangedrag in de muzieksector. Maar jullie eren de komende weken wel het werk van een man die zijn positie als leidinggevende misbruikte."

De VPRO laat verder weten het te "betreuren" dat er bij de omroep sprake is geweest van grensoverschrijdend gedrag en dat "betrokkenen daar nog steeds last van ondervinden".

In Villa da Musica wordt teruggeblikt op muziekdocumentaires die de VPRO in de jaren 80 en 90 heeft gemaakt. Het gaat onder meer over documentaires over artiesten als Nick Cave en Red Hot Chili Peppers.

Reactie

De leidinggevende om wie het gaat is Bram van Splunteren die in Het Parool reageert. "Het is iets dat 33 jaar geleden is gebeurd bij het programma De Firma Onrust. Ik was 36, werd verliefd op haar en er is toen iets geweest tussen ons. Daarbij is er, in mijn ogen, nooit sprake geweest van enige dwang, maar ik heb mij toen onvoldoende gerealiseerd dat ik haar leidinggevende was en dat ze nog maar 18 was." Hij voegt eraan toe het vreselijk te vinden dat zij daar nog zoveel last van heeft.

"Dat ik nu op een hoop wordt gegooid met zaken rond The Voice, en mannen die dickpics sturen vind ik vreselijk. Maar wie geschoren wordt, moet stil zitten: ik heb destijds die inschattingsfout gemaakt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl