Avner Netanyahu, de zoon van oud-premier Netanyahu die door de politie zou zijn bespioneerd
NOS Nieuws

'Politie Israël zette spionagesoftware in tegen zoon Netanyahu'

De Israëlische politie heeft mogelijk via spionagesoftware de telefoon van onder anderen de zoon van oud-premier Netanyahu gehackt. De Israëlische zakenkrant Calcalist schrijft dat ook andere vertrouwelingen van Netanyahu het doelwit waren.

Israël zegt een staatsonderzoek te beginnen naar het mogelijk onwettige gebruik van de software.

Premier Bennett noemde de bevindingen van Calcalist "zeer ernstig, als het waar blijkt te zijn". In een geschreven verklaring zei hij dat gebruik van de hacktool, genaamd Pegasus, geoorloofd is bij zeer ernstige misdrijven of in de strijd tegen terrorisme, maar niet om informatie te achterhalen over overheidsfunctionarissen. "Daarom moeten we precies weten wat er is gebeurd", aldus Bennett.

De advocaten van Netanyahu eisten direct na het nieuws van Calcalist om de lopende corruptiezaak tegen de oud-premier op te schorten. Het is onduidelijk of informatie die is verkregen via Pegasus is gebruikt in de zaak tegen Netanyahu.

De hacktool en het bedrijf dat de software ontwikkelde - NSO Group - ligt al langer onder vuur. Vorig jaar werd bekend dat de bewuste software van het bedrijf werd gebruikt om wereldwijd journalisten, mensenrechtenactivisten en advocaten te hacken. Ook staatshoofden als de Franse president Emmanuel Macron zouden zijn bespioneerd. In november vorig jaar zette de VS NSO Group op een zwarte lijst.

Vorige maand schreef Calcalist al dat de Israëlische politie Pegasus gebruikte om burgers in de gaten te houden, soms zonder wettelijke toestemming.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl