Ireen Wüst tijdens de huldiging van de 1.500 meter in Peking
NOS Schaatsen

Unieke olympische prestatie voelt als 'fantastische film' voor emotionele Wüst

Ireen Wüst was al de succesvolste Nederlandse olympiër aller tijden, maar die status onderstreepte ze maandag nog maar eens door voor de vijfde opeenvolgende Spelen op rij een gouden medaille te winnen.

Na haar fenomenale 1.500 meter op de Olympische Spelen in Peking heeft ze nu in totaal twaalf olympische medailles op zak, waarvan zes keer goud.

"Dit is toch ongelooflijk, Bert", reageert Wüst op een vraag van NOS-verslaggever Bert Maalderink na haar unieke prestatie. "Als 19-jarig broekie stond ik tegen jou te schreeuwen en nu, zestien jaar later nog een keer op mijn 35ste. Dit is toch ongelooflijk?"

Bekijk hieronder de reactie van Ireen Wüst na het winnen van de 1.500 meter in Peking.

Wüst vol emotie over unieke olympische prestatie: 'Dit is ongelooflijk toch?'

"Dit had ik niet durven dromen", aldus Wüst. "Ik zit behoorlijk vol emotie en op dit moment denk ik nog dat ik in een droom zit. Het voelt als een fantastische film. Langzaam daalt het nu in en wow, dit is best wel uniek."

Wüst gold vooraf niet als de topfavoriete voor goud, maar ze zette in de twaalfde rit met een olympisch record een razendsnelle tijd neer. Haar grote concurrenten Miho Takagi, Brittany Bowe en wereldkampioene Ragne Wiklund beten zich daarna stuk op haar 1.53,28.

Bekijk hieronder de fenomenale rit van Ireen Wüst op de 1.500 meter.

"Ik voelde me de hele tijd al goed en dan op zo'n moment zo'n race rijden. Die tijd is ook supergoed. Het was een toprace op het juiste moment."

De ontknoping van de 1.500 meter was dan ook emotioneel voor Wüst. "Het was weer rete-spannend, ik ging van binnen helemaal kapot. Weer lukt het gewoon, het slaat helemaal nergens op!"

Wüst gaf aan na afloop vooral haar familie en vrienden te missen, net als haar in 2019 overleden hartsvriendin Paulien van Deutekom.

"Ik mis haar nog elke dag en op dit soort momenten extra erg. Misschien viert ze daarboven wel een feestje voor me."

Dat feestvieren deed schaatscoach Gerard van Velde samen met Wüst op het middenterrein. "Ontzettend goed. Wat een gave, wat een talent. Dat is zo moeilijk. Ze heeft echt het maximale eruit gehaald op het juiste moment."

Bekijk hieronder de reactie van schaatscoach Gerard van Velde.

Van Velde, die zelf olympisch kampioen werd in 2002 op de 1.000 meter, was ongelooflijk trots op zijn 'pupil'. "Ik ben gewoon jaloers op hoe zij dit kan en hoe zij dit doet. Ze was zo rustig, met een gigantische focus. Ik ben super aangenaam verrast."

Ook Antoinette de Jong en Marijke Groenewoud, de andere Nederlandse schaatssters die in actie kwamen op de 1.500 meter, waren blij voor Wüst. "Zij weet precies wanneer ze moet pieken op het juiste moment", aldus De Jong, die genoegen moest nemen met de bronzen medaille.

Bekijk hieronder de reacties van Antoinette de Jong en Marijke Groenewoud.

"Daar ben ik toch wel blij mee", vertelde De Jong na haar race. "Toen ik startte voelde het best wel goed, maar ik kreeg er niet alles uit wat erin zit. Het was geen perfecte race, maar dan toch brons. Ik ben daar heel erg blij mee."

Groenewoud verraste met een goede vijfde plaats tijdens haar olympische debuut. "Ik mag niet klagen. Die laatste rit was rete-spannend om te zien. Ik hoopte echt dat Ireen ging winnen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl