NOS NieuwsAangepast

"63 studenten Inholland terug naar schoolbanken"

Hogeschool Inholland wil tientallen uitgereikte diploma's ongeldig laten verklaren. Volgens bestuursvoorzitter Doekle Terpstra zijn 63 scripties van de 220 die onderzocht zijn niet goed en dus onrechtmatig. De hogeschool kwam eerder in opspraak toen bleek dat leerlingen in sommige gevallen veel te makkelijk een diploma kregen. Inholland wil nu deze 63 diploma's intrekken.

De betrokken studenten krijgen gratis onderwijs aangeboden, zodat ze alsnog een nieuw diploma kunnen halen. In het programma EenVandaag is Terpstra duidelijk: "Helder is dat Inholland onrechtmatig heeft gehandeld en 63 diploma's niet had mogen afgeven in de periode 2007 tot 2009. Daar gaan we de volle verantwoordelijkheid voor nemen en dat betekent dat wij die categorie studenten in ieder geval een aanbod zullen doen om uiteindelijk iets inhoudelijks gecompenseerd te krijgen. Waar het om gaat is dat ze uiteindelijk een diploma krijgen wat in alle opzichten de toets der kritiek kan doorstaan."

Maatregel nog onzeker

De maatregel is nog niet zeker. Terpstra laat weten dat ze samen met juristen overleg voeren met studentenorganisaties en met het departement om te kijken wat er gaat gebeuren met deze 63 studenten. Wanneer hier duidelijkheid over is worden de studenten door Inholland benaderd.

Bijzonder hoogleraar onderwijsrecht Paul Zoontjens van de Universiteit van Tilburg denkt niet dat het de hogeschool gaat lukken om de diploma's van de oud-studenten in te trekken. Intrekken kan alleen als het gebaseerd is op de onjuistheid van een student en niet als de opleiding tekort is geschoten.

Door: Harro

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl