Ajax steviger aan kop na probleemloze zege op Heracles Almelo

Ajax heeft de koppositie in de eredivisie verstevigd met een eenvoudige zege op Heracles Almelo. In Amsterdam stond na een eenzijdig duel 3-0 op het scorebord.

Ajax profiteert zo optimaal van de nederlaag van PSV tegen AZ en heeft nu vijf punten voorsprong op de Eindhovenaren.

doelpunten-Ajax-Heracles

Met de van de Afrika Cup teruggekeerde Sébastien Haller terug in de spits voor de geblesseerde Brian Brobbey begon Ajax aan het duel met de Almeloërs. Haller was niet de enige die terugkeerde van een lange internationale trip.

Lisandro Martínez en bankzitter Nicólas Tagliafico boekten zeges met Argentinië, Antony scoorde zelfs voor Brazilië. Alleen Edson Álvarez had een mindere week achter de rug: hij verspeelde dure punten met Mexico in de WK-kwalificatie en liep ook nog een knieblessure op.

Tegen Heracles was de Mexicaan gewoon weer present.

'Mister 1-0' breekt de ban

Eerder dit seizoen wist Heracles in Almelo Ajax punten afhandig te maken (0-0). Dat zat er nu niet in.

Na twintig minuten eenrichtingsverkeer zonder echt grote kansen werd de ban voor Ajax gebroken door 'Mister 1-0' Davy Klaassen. De middenvelder, die in plaats van de zieke Ryan Gravenberch aan de aftrap stond, gaf het laatste zetje toen een doorgekopte corner door Heracles-spits Kaj Sierhuis richting het eigen doel werd gewerkt.

Davy Klaassen geeft het laatste zetje bij de 1-0 van Ajax tegen Heracles.

Het was overigens de 60ste treffer van Klaassen in dienst van Ajax, evenveel als aanvoerder Dusan Tadic.

Haller en Taylor voeren score op

Eerder op de middag had Guus Til met twee treffers tegen Sparta zich naar de top van de topscorerslijst geschoten en dus was Sébastien Haller gebrand op een doelpunt. Die kwam er ook kort na rust toen de Ivoriaan een voorzet van Dusan Tadic in het doel werkte.

Nadat met name Haller zich had opgewonden over een niet bestrafte handsbal in de zestien van Heracles, zorgde invaller Kenneth Taylor met een knappe actie voor 3-0. De jonge middenvelder kreeg de bal van Haller op de linkerflank, kapte naar binnen en schoot gedecideerd raak.

Kenneth Taylor viert zijn treffer als invaller van Ajax tegen Heracles.

Voor Haller was het zijn 14de assist voor Ajax, waarmee zijn aandeel in de Amsterdamse doelpuntenproductie opliep tot 50 (36 goals en 14 assists in 48 duels voor Ajax). Taylor staat nog aan het begin: het was zijn eerste treffer in de eredivisie.

In de tweede helft kreeg trainer Erik ten Hag alle gelegenheid om spelers rust te gunnen. Zo mocht Tagliafico onder luid applaus nog zijn opwachting maken. De Argentijn rekende deze winter op een overgang naar Barcelona, maar werd op het laatste moment toch aan zijn contract gehouden.

Bekijk hieronder de reacties van Ajax-trainer Erik ten Hag, doelpuntenmaker Kenneth Taylor en Heracles-aanvaller Kaj Sierhuis.

Voor het slotakkoord kreeg Ajax hulp van de VAR, die in een buiteling door een woud van benen van invaller Danilo reden voor een strafschop zag. De vierde goal van Ajax werd echter voorkomen door doelman Janis Blaswich, die de strafschop van Tadic keerde.

Daarna had de uitstekende doelman Blaswich nog wel geluk dat een poeier van Álvarez door de lat werd gekeerd.