AFP
NOS NieuwsAangepast

Zangeres Lata Mangeshkar, de Nachtegaal van India, overleden (92)

In Mumbai is de Indiase zangeres Lata Mangeshkar overleden, populair vanwege haar liedjes in Bollywood-films. Ze zong in haar lange loopbaan meer dan 30.000 nummers in 36 verschillende talen, in films waarin ze zelf bijna nooit in beeld kwam. Mangeshkar was 92 jaar.

Mangeshkar begon met zingen toen ze vijf was. Ze werd onderwezen door haar vader die bij het theater werkte. In 1949 brak ze door met het liedje Aayega Aanewala uit de film Mahal. Vanaf dat moment werd ze overstelpt met verzoeken van de filmmakers in de studio's in Mumbai. In Indiase films wordt doorgaans veel gezongen, de liedjes ondersteunen het verhaal.

In de decennia die volgden zong Mangeshkar duizenden songs voor films als Pakeezah, Awaara en Dilwale Dulhania Le Jayenge. Haar liedjes werden geplaybackt door de actrices. Mangeshkar noemde haar stem een "geschenk van God". Sommige van haar liedjes waren ook te horen in tempels of op andere heilige plaatsen.

Volgens The Times of India had Mangeshkar zelf een voorkeur voor het liedje Jiya Jale uit de film Dil Se:

In de jaren 70 trad ze ook op in Nederland. Volgens een recensie in de Volkskrant uit die tijd zong ze daar een Nederlands lied, Lieve Holland. Haar Nederlands zou geklonken hebben "alsof de zangeres het dagelijks spreekt".

Mangeshkar werd vorige maand in het ziekenhuis opgenomen met een coronabesmetting. Ze overleed uiteindelijk aan orgaanfalen. De Indiase regering heeft twee dagen van nationale rouw afgekondigd en de zangeres krijgt een staatsbegrafenis.

Premier Modi twittert dat Mangeshkar "een leegte achterlaat die niet is op te vullen" en dat ze een ongeëvenaard vermogen had om mensen te betoveren.

Voor haar verdiensten kreeg Mangeshkar in 2001 al de Bharat Ratna, de hoogste onderscheiding voor burgers in India. Volgens de BBC was ze in India een "cultureel icoon".

President Kovind noemt haar een 'geweldig mens, vol warmte': "Haar stem is voor altijd stil nu, maar haar melodieën blijven onsterfelijk en zullen tot in de eeuwigheid klinken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl