Sven Kramer
NOS Schaatsen

Kramer al in eerste rit van start bij laatste olympische vijf kilometer

Sven Kramer gaat zondag bij de laatste olympische vijf kilometer uit zijn loopbaan al in de eerste rit van start. De olympisch kampioen van 2010, 2014 en 2018 rijdt om 9.30 uur tegen de Deen Viktor Hald Thorup. Dat heeft de loting een dag voor de wedstrijd uitgewezen.

De voornaamste medaillekandidaat uit Nederland, vicewereldkampioen Patrick Roest, rijdt in de laatste rit voor de dweilpauze tegen de Italiaan Andrea Giovannini. Jorrit Bergsma gaat in de eerste rit na de dweil van start tegen de Japanner Seitaro Ichinohe.

Topfavoriet Nils van der Poel, de wereldkampioen en wereldrecordhouder die dit seizoen alle wereldbekerwedstrijden met afstand won, rijdt in de laatste rit tegen de Belg Bart Swings.

Loting vijf kilometer mannen

Rit 1 Sven Kramer (Ned) Viktor Hald Thorup (Den)
Rit 2 Emery Lehman (VS) Felix Rijhnen (Dui)
Rit 3 Sergei Trofimov (Rus) Hallgeir Engebraaten (Noo)
Rit 4 Livio Wenger (Zwi) Ethan Cepuran (VS)
Rit 5 Andrea Giovannini (Ita) Patrick Roest (Ned)
Dweilpauze
Rit 6 Jorrit Bergsma (Ned) Seitaro Ichinohe (Jap)
Rit 7 Patrick Beckert (Dui) Michele Malfatti (Ita)
Rit 8 Alexander Roemjantsev (Rus) Davide Ghiotto (Ita)
Rit 9 Roeslan Zakharov (Rus) Ted-Jan Bloemen (Can)
Rit 10 Nils van der Poel (Zwe) Bart Swings (Bel)

Voor de Spelen was al duidelijk dat Kramer geen tegenstander van formaat zou loten in Peking. Vanwege zijn matige internationale prestaties werd Kramer ingedeeld in de eerste helft van het schema, waardoor hij waarschijnlijk weinig zal hebben aan zijn tegenstander.

"Dat is niet ideaal, zeker niet", zei Kramer donderdag daarover. Maar erg druk maakte de ervaren Fries zich er niet om. "Naar jezelf kijken is het belangrijkste. Ik moet zorgen dat ik twaalf goede ronden rijd, dan gaan we het zien."

Kramer won in zijn lange loopbaan al 81 keer een 5.000 meter. In de video hieronder kijkt hij vooruit naar zijn laatste.

Olympische 5.000 meter blijft 'altijd superspannend' voor kampioen Kramer

Bij zijn vijfde deelname aan de Olympische Winterspelen richt de 35-jarige Kramer zich vooral op de ploegenachtervolging, waarop hij samen met Roest en Marcel Bosker goud hoopt te behalen.

Op de vijf kilometer behoort hij eerder tot de outsiders voor een medaille. "Natuurlijk zou het mooi zijn als ik podium rijd op de vijf kilometer, dat zou fantastisch zijn. Maar om nu te roepen: ik ga voor goud... Dat zou niet reëel zijn op basis van het voorseizoen", aldus Kramer.

Het schaatsprogramma tijdens de Olympische Spelen in Peking

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl