Sam Beukema schreeuwt het uit na zijn goal tegen Fortuna Sittard
NOS Voetbal

Beukema valt meer op bij AZ dankzij 'detaildingetjes' Boulahrouz en Vlaar

Na zijn komst van Go Ahead Eagles moest Sam Beukema even wennen aan het hoge niveau bij AZ. Een halfjaar later is een basisplaats in Alkmaar niet vreemd meer en kan hij tegen PSV zijn eerste eredivisietopper spelen.

Beukema was vorig seizoen een sensatie in de eerste divisie, waar hij onder Go Ahead-trainer Kees van Wonderen wekelijks uitblonk. De 22-jarige verdediger stond dan ook in de belangstelling van meerdere eredivisieclubs, hij koos uiteindelijk voor AZ.

Andere rol

In de eerste seizoenshelft begon hij maar één keer in de basis, hij moest het doen met een paar invalbeurten. "Het was best lastig", vertelt hij. "Bij Go Ahead speelde ik alles en hier kreeg ik natuurlijk een andere rol waar ik genoegen mee moest nemen. Dat is dan wel even wennen."

De gesprekken met zijn familie hielpen hem door die lastige fase. 'Levellen', noemt Beukema het. "Ik heb daarover ook heel veel geleveld met mijn familie en die hebben me daar wel doorheen getrokken. Zij zeiden me dat ik gewoon door moest gaan en dat ik goed bezig was."

Bekijk hieronder een interview met Sam Beukema in aanloop naar de wedstrijd tegen PSV.

Stijgende lijn Beukema bij AZ met hulp van Vlaar en Boulahrouz

Niet alleen zijn familie was belangrijk in zijn Alkmaarse aanpassingsproces. Ook assistent-trainer en voormalig topverdediger Khalid Boulahrouz was nauw betrokken bij Beukema's ontwikkeling.

"Ik level regelmatig met 'Boulah'", vertelt Beukema. "Hij leert me echt van die detaildingetjes. Net iets eerder dit doen of net wat sneller dat doen."

Stijgende lijn

Langzaam maar zeker integreerde Beukema in de groep. "Ik merkte dat ik wel een stijgende lijn te pakken had. In het begin moet je wennen aan je nieuwe medespelers en aan het niveau, maar op een gegeven moment word je daar steeds meer in meegezogen. Ik voel me steeds lekkerder."

Sam Beukema juicht na een doelpunt voor AZ

De eerste twee duels na de winterstop stond Beukema in de basis en meteen werd hij opgenomen in het team van de maand van de eredivisie. Toch is het maar de vraag of hij zijn basisplaats weet vast te houden.

"Mijn gevoel is goed", zegt Beukema over zijn perspectief op meer speeltijd. "Je wilt altijd spelen en in de minuten die ik krijg probeer ik het te laten zien."

Tevreden trainer

Zijn trainer Pascal Jansen hield zich op de vlakte, toen hem werd gevraagd of Beukema tegen PSV mag starten. Hij is in ieder geval wel blij met de ontwikkeling van de verdediger.

"Ik ben daar positief over", vertelt de coach. "Hij heeft zich hier goed aangepast in zijn eerste maanden. Zijn basisplaats had ook te maken met het feit dat een aantal spelers niet beschikbaar was, maar ik heb geen seconde getwijfeld om hem op te stellen."

Bekijk hieronder een gesprek met AZ-trainer Pascal Jansen over Sam Beukema in aanloop naar het duel met PSV.

AZ-trainer Jansen positief over Beukema: 'Hij heeft zich goed aangepast'

Jansen zag AZ moeizaam beginnen aan het seizoen, maar inmiddels staan de Alkmaarders weer keurig vijfde. Tegen PSV hoopt hij de verbeterde vorm van zijn ploeg doorgezet te zien worden.

"Ons elftal ontwikkelt zich. Sinds het thuisduel met PSV (0-3 verlies, red.) zijn we zeker gegroeid, maar dat geldt ook voor PSV. Ik ben dus heel benieuwd naar zaterdag. Hopelijk zetten we onze ontwikkeling door."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl