Distributiecentrum bij Moerdijk
In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS Nieuws

Brabant scherpt regels voor XXL-distributiecentra aan

Noord-Brabant scherpt de regels voor grote distributiecentra verder aan. Bouw van de vaak enorme loodsen is alleen nog toegestaan op bedrijventerreinen bij Tilburg, Veghel, Heesch-West en Haps.

Een Chinese megastore die een XXL-loods van meer dan drie hectare wil bouwen in Brabant, louter en alleen om van daaruit de Europese markt te bedienen, is niet langer welkom, laat gedeputeerde Erik Ronnes weten bij Omroep Brabant.

Net als de rest van Nederland, kent Brabant al langer een forse toename van het aantal grote distributiecentra. Soms zijn ze groter dan drie voetbalvelden. En dat terwijl de grond schaars is en lokale bedrijven soms worden verdrongen. De weerstand onder de bevolking is groot omdat veel mensen de centra als aantasting van het landschap zien.

Toch nog ruimte

Brabant besloot al eerder nog maar vier bedrijventerreinen open te stellen voor de bouw van nieuwe XXL-distributiecentra. Maar onlangs bleek dat op een derde van de andere bedrijventerreinen in Brabant toch nog ruimte kan ontstaan voor zo'n loods, omdat het bestemmingsplan dat toestaat. Dat kan bijvoorbeeld als bestaande bedrijfsgebouwen worden afgebroken en zich een groot logistiek bedrijf meldt om die ruimte in te nemen.

Samen met de 56 Brabantse gemeenten heeft gedeputeerde Ronnes nu afgesproken zo snel mogelijk regels op te stellen waardoor ook dat niet meer kan. "Nadat we met het aanwijzen van de vier bedrijventerrein de voordeur hadden dichtgedaan, gaan we nu ook de achterdeur dichtdoen", zegt hij. Hij benadrukt dat een bedrijf altijd iets moet toevoegen aan de lokale economie.

Waterbedeffect

De Brabantse provinciebestuurder is zich ervan bewust dat een waterbedeffect kan optreden. Met andere woorden, dat distributiecentra nu zullen uitwijken naar omliggende provincies. "Daarom hoop ik dat de minister het Brabantse initiatief ter harte neemt en daar landelijk beleid op ontwikkelt", zegt hij.

Brabant is naar eigen zeggen de eerste provincie die de regels voor grote logistieke centra zo ver aanscherpt.

Advertentie via Ster.nl