Digitale aanvallen op Europese olieterminals, NCSC ziet geen verband
Olieterminals in België, Duitsland en Nederland zijn getroffen door digitale aanvallen. De gevolgen zijn nog onduidelijk. Volgens het Nederlandse Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) is er geen sprake van een gecoördineerde aanval, de aanvallen hebben waarschijnlijk een crimineel motief.
Volgens vaksite MarketScreener gaat het om de oliebedrijven SEA-Tank, Oiltanking en Evos. Volgens een woordvoerder van opslagbedrijf Evos heeft alleen de olieterminal in Terneuzen problemen. De andere terminals in Rotterdam en Amsterdam zijn wel in bedrijf.
"De IT-diensten van onze terminal in Terneuzen zijn ontregeld, waardoor de uitvoering enige vertraging heeft. Alle operaties gaan op een veilige manier door", laat Evos weten.
Het Team High Tech Crime van de Nederlandse politie laat weten de zaak "de aandacht van de politie" heeft. "We onderzoeken wat er precies aan de hand is, samen met de regionale cyberteams en het Nationaal Cyber Security Centrum", laat een woordvoerder weten. Ook is er contact met de Belgische politie.
Willem-Henk Streekstra, de directeur van de vereniging van Nederlandse tankopslagbedrijven, zegt geschrokken te zijn van de digitale aanval. "Je weet dat het kan gebeuren, en nu gebeurt het ook. Bij mijn weten voor het eerst dat een terminal die ook distribueert zo wordt geraakt. Er zijn bovendien ook verstoringen voor het bedrijf. Dat kan zomaar verstoringen opleveren voor de levering. Wij hebben onze bedrijven in Nederland opgeroepen om te zorgen dat ze up-to-date zijn voor dit soort aanvallen, om te voorkomen dat je als sector wordt geraakt."
Vraag overgenomen
De brancheorganisatie van zelfstandig brandstofhandelaren, NOVE, verwacht dat de uitval van een terminal niet tot grote problemen zal leiden. "Wat er gebeurt, is dat een ander bedrijf de vraag overneemt", zegt woordvoerder Erik de Vries. "Dat betekent dus dat de vrachtwagens die normaal daar producten gaan halen, nu moeten omrijden."
De Vries zegt dat deze situatie dus niet meteen leidt tot een tekort, maar wijst erop dat het voor Evos wel heel vervelend is. "Nederland heeft een heel fijnmazige structuur, dankzij die regionale terminals. In dat opzicht is de sector best flexibel, er ontstaat niet meteen paniek."
Volgens de Belgische krant De Morgen is het Antwerpse parket bezig met een onderzoek, maar de politie wil geen verdere details delen. Eerder deze week werden elf vestigingen van Oiltanking in Duitsland getroffen door digitale aanvallen.
Oiltanking is een van de toeleveranciers van Shell, dat maatregelen heeft genomen om zijn olievoorziening veilig te stellen.
Vertraging
De aanval zou in Duitsland al leiden tot vertraging bij het verwerken van olie. Dat zou gevolgen kunnen hebben voor de olieprijzen.
De bron van de aanval is nog onbekend. Volgens de Duitse krant Handelsblatt gaat het bij de Duitse doelen om een aanval met de ransomware BlackCat.