AFP
NOS Nieuws

'Nog altijd gevaarlijk': verzoek vervroegde vrijlating Noorse terrorist Breivik afgewezen

Een Noorse rechtbank heeft het verzoek van Anders Breivik om vervroegd te worden vrijgelaten, afgewezen. De rechtsextremistische terrorist die ruim tien jaar geleden 77 mensen doodde, is volgens de rechtbank nog altijd gevaarlijk.

In juli 2011 liet Breivik eerst een autobom ontploffen in de Noorse hoofdstad Oslo, waarbij acht mensen omkwamen. Daarna schoot hij op het eiland Utøya 69 mensen dood, voornamelijk tieners op een jongerenkamp van de Arbeiderspartij.

Breivik kreeg hiervoor de hoogst mogelijke straf van 21 jaar cel, die telkens kan worden verlengd zolang hij als een gevaar voor de samenleving wordt beschouwd. Na tien jaar kan hij om vervroegde vrijlating vragen en daarom was hij naar de rechter gestapt.

Hitlergroet

Op de zitting van twee weken geleden bracht de nu 42-jarige Breivik de Hitlergroet en toonde hij racistische teksten. Hij zei dat hij nog dezelfde standpunten heeft, maar dat hij die nu vreedzaam wil bereiken.

"Het risico op geweld is nog altijd aanwezig en net zo groot als toen hij voor het eerst werd veroordeeld", schrijft de rechtbank bij de afwijzing van Breiviks verzoek. Over een jaar heeft hij opnieuw de mogelijkheid om te vragen om vervoegde vrijlating.

Dit gebeurde er op 22 juli 2011:

22 juli 2011: de dag dat Anders Breivik toesloeg in Noorwegen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl