ANP
NOS Nieuws

Op drift geraakt vrachtschip vandaag naar haven Rotterdam

De situatie rond het op drift geraakte vrachtschip Julietta D, dat maandagochtend in aanvaring kwam met een olietanker, is stabiel. Dat meldt de Kustwacht. Het schip wordt dinsdag bij daglicht naar de haven van Rotterdam gesleept. De Kustwacht wil wachten op rustiger weer. Het schip ligt momenteel nog op ongeveer 12 kilometer van de kust.

In de middag arriveerde de sleepboot Sovereign bij het vrachtschip, enkele uren daarna ging ook een tweede sleepboot op pad. Rond 19.00 uur lukte het de Kustwacht om een sleepkabel aan de Julietta D te bevestigen, waarmee het vrachtschip getrokken kan worden. Er werd nog geprobeerd een tweede sleepverbinding aan te leggen, maar die kabel brak.

Aan boord van de sleepboot Sovereign raakte een opvarende gewond, evenals aan boord van een van de reddingsboten. Hoe erg die verwondingen waren, is niet bekend. De opvarenden van de sleepboten blijven vannacht aan boord tot de Julietta D wordt verplaatst.

Kijk hier naar beelden van het op drift geraakte vrachtschip:

Het vrachtschip Julietta D met de sleepboot en een reddingsboot van de KNRM

De Julietta D lag maandagochtend voor anker bij IJmuiden, maar het anker raakte los. Daarop kwam het vaartuig in aanvaring met de olietanker Pechora Star. Er ontstond een gat in de Julietta D, waardoor veel water de machinekamer instroomde.

Op dat moment waren achttien bemanningsleden aan boord van het Duitse vrachtschip, dat onder Maltese vlag vaart. Zij werden per helikopter naar Schiphol vervoerd. Ook de Belgische Kustwacht hielp mee met de reddingsactie. De Kustwacht deelde op Twitter beelden van de evacuatie.

Het schip, dat zo'n 190 meter lang is, dreef vanmiddag een tijd stuurloos in het windmolenpark Hollandse Kust Zuid. Daar raakte het vermoedelijk de fundering van een zogeheten transformatorplatform, waar de opgewekte elektriciteit van windmolens samenkomt en wordt omgezet naar stroom die naar de wal kan worden getransporteerd.

Reddingsboten van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) IJmuiden en Scheveningen voeren uit om hulp te bieden. Ook waren er reddingshelikopters ter plaatse.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl